Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Η απεργία στη Θεσσαλονίκη

Γράφει η ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

Με σύνθημα: «Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι» και με αιτήματα την απόκρουση των απολύσεων, της ανεργίας, της λιτότητας, των φόρων και των ασφαλιστικών ανατροπών, βγήκαν στους δρόμους το πρωί της Πέμπτης 2 Απριλίου 2009, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες. Το αίτημα της προστασίας της εργασίας, που θέτουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με την 24ωρη πανελλαδική απεργία, αγγίζει ιδιαίτερα τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης, καθώς περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι βιώνουν σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στις 10:30 το πρωί. Μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η κοινή συγκέντρωση του ΕΚΘ και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), ενώ στο άγαλμα του Βενιζέλου, η συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Μετά τις δύο συγκεντρώσεις ακολούθησαν ισάριθμες πορείες, οι οποίες μέσω κεντρικών οδών κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το κλίμα της πορείας ήταν ειρηνικό και δε σημειώθηκε κανένα δυσάρεστο περισατικό.
Φοιτητικοί σύλλογοι ωστόσο, συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί, στο ύψος της Πρυτανείας του ΑΠΘ, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς τη συγκέντρωση των ΕΚΘ και ΕΔΟΘ.
Στην κινητοποίηση μετείχαν και οι δημοσιογράφοι με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών(ΠΟΕΣΥ). Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης(ΕΣΗΕΜ-Θ) μετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: