Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Πρόβλημα με τις εξαγωγές φρούτων

Να μην πάθουμε με τα καλοκαιρινά φρούτα ότι και το χειμώνα, με τα ελληνικά πορτοκάλια που έμειναν εντός συνόρων, επισημαίνουν οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας. Γι αυτό, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, με έγγραφό του προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχ. Παπαδόπουλο, ζητά να δημιουργηθούν πιστοποιημένα εργαστήρια ελέγχου, τα οποία να δίνουν το "πράσινο φως" για την εξαγωγή φρούτων στη Ρωσία.
Για να δοθεί η άδεια στα ελληνικά φρούτα να εξαχθούν στην τεράστια ρωσική αγορά, χρειάζεται άδεια από ειδικά πιστοποιημένα εργαστήρια. Η χώρα μας έχει τρία δημόσια εργαστήρια του είδους,τα οποία δεν επαρκούν, λόγω έλλειψης μηχανημάτων και προσωπικού. Γι αυτό ο ΣΕΒΕ προτείνει να υπάρξει διμερής συμφωνία με τη Ρωσία, ώστε, στους ελέγχους αυτούς να χρησιμοποιηθούν ιδιωτικά εργαστήρια(στη Βόρειο Ελλάδα υπάρχουν έξι).
Ο περιορισμός των εξαγωγών επιβλήθηκε με ειδικό μνημόνιο, το οποίο προβλέπει ορισμένες τιμές φυτοφαρμάκων στα εξαγώγιμα φρούτα. Για να βεβαιωθούν οι τιμές αυτές, χρειάζεται η εξέταση από τα πιστοποιημένα εργαστήρια. Αν επιτευχθεί συμφωνία για τη χρήση και των έξι ιδιωτικών εργαστηρίων, τα οποία ήδη έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον, το θέμα ουσιαστικά θα έχει λυθεί. Σε σχέση με το θέμα αυτό, η ρωσική πλευρά αναμένεται να απαντήσει στο υπουργείο την ερχόμενη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: