Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Το ΚΚΕ για το ΤΕΜΠΜΕ

"Η κυβέρνηση με τα μέτρα της δεν προσφέρει καμία λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρές επιχειρήσεις και τα οποία δημιουργήθηκαν από την φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ". Αυτό υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του για το θέμα του ΤΕΜΠΜΠΕ και την πορεία δανειοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το ΚΚΕ. Ζητά, μεταξύ άλλων, μείωση των εισφορών των εργαζομένων κατά 10% και κατάργηση της περαίωσης.
Για το κομμουνιστικό κόμμα, "η συμφωνία του Μάαστριχτ και η ΟΝΕ επιδείνωσαν την θέση των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ. Η οικονομική κρίση έρχεται να δώσει την χαριστική βολή. Ο παραπέρα δανεισμός, με οποιουσδήποτε όρους, οξύνει τα προβλήματα και δεν τα λύνει. Στην πράξη εγγυάται τα κεφάλαια των τραπεζών, με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Οι μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να προσφέρουν εγγύηση μπροστά στο αδιέξοδο που έχουν περιέλθει".
Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, υπογραμμίζει:
"Οι όροι αποπληρωμής είναι δυσμενέστεροι από οποιοδήποτε δάνειο αφού σε περίπτωση αδυναμίας μετατρέπονται σε χρέη προς το Δημόσιο. Οι νέοι όροι είναι ακόμα χειρότεροι, γιατί καταργείται η επιδότηση του επιτοκίου, με αποτέλεσμα αυτό να προσεγγίζει το συνηθισμένο επιτόκιο δανεισμού των τραπεζών.
Τα μέτρα στήριξης που έχουν ανάγκη οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ είναι:
  • Αποφασιστική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ που παραπαίει, στα 2/3 των εξόδων του.
  • Μείωση των εισφορών των ασφαλισμένων κατά 10%.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.
  • Κατάργηση των αντικειμενικών κριτήριων φορολόγησης και της «περαίωσης». Κατάργηση της δημοτικής φορολογίας. Ατομικό αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ και οικογενειακό στα 30.000 ευρώ.
  • Επίδομα ανεργίας σε όσους μικροεπαγγελματίες αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για αυτούς και τις οικογένειες τους.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Τέτοια μέτρα απαιτούν δραστική φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων και πρέπει να γίνουν στόχοι πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Προϋποθέτουν αντιμονοπωλιακή συμμαχία και πάλη για ριζικές αλλαγές, αποδυνάμωση των κομμάτων της ΕΕ και της πλουτοκρατίας.
Χρειάζεται οι αυτοαπασχολούμενοι να ισχυροποιήσουν του ΚΚΕ κάνοντας αποφασιστικό βήμα και στις ευρωεκλογές", καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: