Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Στα 10 ευρώ τα κατσίκια και τα αρνιά

Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι βάζει στον... πάγο την τιμή του πασχαλινού οβελία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, το Πάσχα οι τιμές σε αρνί και κατσίκι, θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα. Οι έμποροι θα αρχίσουν τις προμήθειες στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και τα αμνοερίφια θα πωλούνται ως και 10 ευρώ το κιλό.
Οι κτηνοτρόφοι όμως διαμαρτύρονται. Υποστηρίζονται ότι είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές και κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό που όπως λένε υφίστανται εξαιτίας «των ανεξέλεγκτων εισαγωγών και των παράνομων ελληνοποιήσεων». Κατηγορούν τους εμπόρους ότι εισάγουν αρνιά και κατσίκια από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Ρουμανία και τα βαπτίζουν ελληνικά. Μάλιστα επισημαίνουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές που δίνουν οι μεσάζοντες και οι χονδρέμποροι για την αγορά των αμνοεριφίων δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα παραγωγής των εγχώριων σφαγίων.
Από την Αθήνα, μάλιστα κατά την διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2009, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να διαθέσουν τα προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους αλλά και ότι δεν θα ανεχθούν για μια ακόμη φορά να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα για τη δήθεν συγκράτηση των τιμών από την κυβέρνηση. Μετά από 24 ώρες, πάντως, το μεσημέρι της Τρίτης 7 Απριλίου 2009, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος, συναντήθηκε με εκπροσώπους των κρεατεμπόρων, παρουσία και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλη Παπαδόπουλου. Ο κ. Βλάχος σημείωσε ότι στόχος είναι η απορρόφηση της ελληνικής παραγωγής κρέατος και προέτρεψε τους καταναλωτές να προτιμήσουν τα ελληνικά κρέατα.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Παπαδόπουλος τόνισε ότι συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έλεγχοι για να αποτραπούν οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: