Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΚΑΠ: Μετά το 2013, τι;

Στα τυφλά πορεύεται, προς το 2013, η αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως παραδέχτηκε η αρμόδια ευρωπαία επίτροπος, κ. Boel, "κανείς δεν γνωρίζει τί θα γίνει μετά το 2013" δήλωσε η Επίτροπος. "Πρώτα πρέπει να καταλήξουμε στην αγροτική πολιτική που θέλουμε, και μετά να διαπραγματευτούμε τον προϋπολογισμό της".
Διευκρίνισε, ακόμη, ότι μέχρι το 2013 οι άμεσες ενισχύσεις προς τους γεωργούς είναι εγγυημένες ενώ υπάρχει ήδη ο προβληματισμός σχετικά με τη μελλοντική κατανομή των κονδυλίων της ΚΑΠ. Συμπλήρωσε δε, ότι θα γίνει μια σταδιακή "ευθυγράμμιση" των πληρωμών μεταξύ των 27 κρατών μελών και ότι η ανάπτυξη της υπαίθρου θα ενισχυθεί περισσότερο ως πολιτική.
Στο θέμα της καλλιέργειας καπνού ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Γκλαβάκης, τόνισε ότι επ' ευκαιρίας του "ελέγχου υγείας" της ΚΑΠ είχε ζητήσει από το Ευρ. Κοινοβούλιο να εκπονήσει μελέτη σχετικά με τις καλλιέργειες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον καπνό. Στα συμπεράσματά της η μελέτη προτείνει μεταξύ άλλων και την καλλιέργεια στέβιας, ενός φυσικού γλυκαντικού, το οποίο ωστόσο είναι απαγορευμένο στην Ε.Ε. από το 1999. Η κα Boel απάντησε λακωνικά ότι "όσοι παράγουν ποιοτικά καπνά δεν θα έχουν πρόβλημα στο μέλλον".

Δεν υπάρχουν σχόλια: