Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

2η στην Ελλάδα η ΑΝΕΘ

Τη δεύτερη θέση στη σειρά αξιολόγησης των 44 προτάσεων που υποβλήθηκαν απ’ όλη τη χώρα κατέλαβε το Σχέδιο Τοπικού Προγράμματος, στο πλαίσιο του Άξονα 4 «Εφαρμογή της προσέγγισης LEADER» του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013», που υπέβαλε η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης Α.Ε., Αναπτυξιακή Εταιρία OTA(ΑΝΕΘ),για την περιοχή του νομού. Συνολικά εγκρίθηκαν 41 σχέδια.
Ως περιοχή εφαρμογής για το Νομό Θεσσαλονίκης προτάθηκε με βάση και τις επιλεξιμότητες του Προγράμματος η περιοχή των Δήμων Κουφαλίων (πλην της εντός σχεδίου περιοχής του Τ.Δ Κουφαλίων), Χαλκηδόνας, Αγ. Αθανασίου (πλην του Τ.Δ Ξηροχωρίου), Αξιού, Χαλάστρας (πλην της εντός σχεδίου περιοχής του Τ.Δ Χαλάστρας), Εχεδώρου (πλην των εντός σχεδίου περιοχών των Τ.Δ Σίνδου και Διαβατών), Καλλιθέας, Μυγδονίας, Ασσήρου, Λαγκαδά (πλην της εντός σχεδίου περιοχής του Τ.Δ Λαγκαδά), Κορώνειας (πλην Τ.Δ Αρδαμερίου), Απολλωνίας, Μαδύτου, Ρεντίνας, Αγ. Γεωργίου, Εγνατίας και του Χορτιάτη (πλην του Τ.Δ Χορτιάτη).
Οι βασικές κατηγορίες δράσεων που περιλαμβάνει το τοπικό Πρόγραμμα είναι οι εξής:
  • Αύξηση της αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων (ενίσχυση επιχειρήσεων μεταποίησης προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής).
  • Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες (υποδομές διανυκτέρευσης, εστίασης, αναψυχής, επισκέψιμα αγροκτήματα, επιχειρήσεις ειδών διατροφής, βιοτεχνικές μονάδες, κλπ).
  • Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων (επιχειρήσεις ειδών διατροφής, βιοτεχνικές μονάδες, κλπ).
  • Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων (υποδομές διανυκτέρευσης, εστίασης, αναψυχής, γραφεία προώθησης αγροτικού πληθυσμού, τοπικά κέντρα τουριστικής πληροφόρησης, κλπ).
  • Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό (έργα υποδομής μικρής κλίμακας, ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων).
  • Διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομίας (αναβάθμιση περιοχών υψηλής φυσικής αξίας, αναβάθμιση πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου, μετατροπή υφιστάμενων κτιρίων σε μουσεία).
  • Διατοπική-Διακρατική Συνεργασία.
  • Δαπάνες λειτουργίας της ΟΤΔ.
  • Απόκτηση δεξιοτήτων και εμψύχωση (μικρές εμπειρογνωμοσύνες, εκδηλώσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, κλπ).
Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης LEADER του ΠΑΑ 2007-2013 ο συνολικός προϋπολογισμός του Τοπικού Προγράμματος και στη συνέχεια μετά την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η ΑΝΕΘ θα ξεκινήσει διαδικασίες ευρείας δημοσιοποίησης των προβλεπόμενων δράσεων, πριν τη διενέργεια της 1ης προκήρυξης για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: