Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Καμπάνα στη Citibank

Πρόστιμο ύψους 1.000.000 € στην τράπεζα Citibank για παραβάσεις διατάξεων περί προστασίας καταναλωτή στον τραπεζικό κλάδο, επιβλήθηκε, το πρωί της Δευτέρας 30 Μαρτίου 2009, από το υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Το πρόστιμο επιβλήθηκε έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών, που υποβλήθηκαν στις 29 Οκτωβρίου 2008 σχετικά με συναλλαγές για πώληση επενδυτικών προϊόντων της αμερικανικής τράπεζας LEHMAN BROTHERS.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ογδόντα πέντε (85) υποκαταστήματα της Citibank, προέβησαν στην διάθεση, στην Ελληνική αγορά, σύνθετων τραπεζικών προϊόντων, δηλαδή, «δομημένων ομολόγων», εμφανιζόμενων σε διαφημιστικά φυλλάδια και έντυπα Αιτήσεων Αγοράς Τίτλων, ως προϊόντα «100% εγγυημένου – προστατευμένου κεφαλαίου», έκδοσης της πτωχεύσασας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers και των θυγατρικών της εταιρειών.
Τα ως άνω προϊόντα, διατέθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 2004 – 2008, μέσω του δικτύου της λιανικής τραπεζικής (retail banking), που απευθύνεται στο πελατολόγιο των απλών καταθετών της τράπεζας και όχι μέσω του εξειδικευμένου δικτύου της ιδιωτικής τραπεζικής (private banking), που απευθύνεται, κατά τεκμήριο, σε έμπειρους περί τα χρηματο-οικονομικά και ριψοκίνδυνους επενδυτές.
Σε όλους τους καταναλωτές γινόταν σαφές, ότι «επρόκειτο για εξασφαλισμένη συναλλαγή ενδεχόμενης υψηλής απόδοσης, αλλά μηδενικού επενδυτικού κινδύνου για το αρχικό κεφάλαιο, και ότι η επένδυση τελούσε, εκτός από την προστασία της ίδιας της Lehman Brothers, και υπό την επιπλέον προστασία, που παρέχει το Σύστημα Εγγύησης Επενδυτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, (Financial Services Authority – FSA), η οποία προβλέπει 100% αποζημίωση του καταθέτη για τα κεφάλαιά του».
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Βλάχος, δήλωσε πως «προέκυψε ευθύνη για την Citibank διότι δεν ενημέρωσε, σωστά, ως όφειλε το επενδυτικό κοινό για το ρίσκο των προϊόντων της Lehman Brothers που προωθούσε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών και να επιβάλουμε κανόνες στην λειτουργία της αγοράς. Γι’ αυτό καλούμε όλους να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους με συνέπεια και υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία που όλοι υπηρετούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: