Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Μειωμένο ΦΠΑ σε

πάνες ακράτειας!

Θα μας τρελάνουν οι συνοδοιπόροι μας Ευρωπαίοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με οδηγία της, προτείνει στα κράτη μέλη να μειώσουν τον ΦΠΑ από μια σειρά προϊόντων, ανάμεσα στα οποία και οι πάνες ακράτειας, όχι όμως από παρόμοια προϊόντα, όπως οι παιδικές πάνες!
Συγκεκριμένα,σύμφωνα με τις αλλαγές που αποφασίσθηκαν από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) (στις 10 Μαρτίου 2009) και επικυρώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (στις συνεδριάσεις που έγιναν στις 19 και 20 Μαρτίου) στο Παράρτημα ΙV της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ, τα κράτη μέλη έχουν την επιλογή να εφαρμόσουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις εξής κατηγορίες:
  • μικροεπισκευές διαφόρων αγαθών (ενδύματα και υποδήματα, ποδήλατα, κλπ)
  • καθαρισμός (τζάμια, κατοικίες, κλπ)
  • παροχή υπηρεσιών φροντίδας (οικιακή φροντίδα, υπηρεσίες φροντίδας για νέους, ηλικιωμένους και αναπήρους)
  • υπηρεσίες κομμωτηρίου
  • επισκευή και ανακαίνιση κατοικιών
  • υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, κλπ)
  • βιβλία (και υλικά υποστηρίγματα)
"Παρόλο που το Ευρ. Κοινοβούλιο, υιοθετώντας και βελτιώνοντας την πρόταση της Ευρ. Επιτροπής, στις 19 Φεβρουαρίου 2009, ζήτησε μείωση του ΦΠΑ σε είδη αποφασιστικής σημασίας για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, το Συμβούλιο συρρίκνωσε την πρόταση. Παραμένει η παράδοξη μείωση ΦΠΑ για απορροφητικές πάνες για ενηλίκους, και όχι για παιδιά, ενώ δεν εξαιρούνται τα παιδικά είδη. Έστω όμως και με αυτήν την απόφαση, τα κράτη μέλη μπορούν να μειώσουν το ΦΠΑ σε υπηρεσίες και μικροεπισκευές δίνοντας δουλειά σε ανέργους και ελάφρυνση των νοικοκυριών", τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού.
Να δούμε, τώρα, πρώτα αν η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει τις μειώσεις κι έπειτα, αν οι μειώσεις στον ΦΠΑ θα φθάσουν και στον καταναλωτή, μέσω της τελικής τιμής του προϊόντος. Ή, αν θα καταλήξουν στην... τσέπη των προμηθευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: