Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Γυναίκες: Με μόρφωση, με κέφι

για δουλειά, χωρίς καριέρα!

Τεράστια διαφοροποίηση- και εξέλιξη στη θέση της γυναίκας, στην οικογένεια και στην κοινωνία διαπιστώνεται μέσα στην τελευταία εικοσαετία , σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της FOCUS BARI A.E. με θέμα “Women on Leadership”. Την έρευνα παρουσίασε η κυρία Ξένια Κούρτογλου, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της FOCUS BARI A.E., στο 2ο ετήσιο «Leaders of the New Economy Forum», που διοργάνωσε την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης ο Όμιλος ΕΞΠΡΕΣ Καλοφωλιά με θέμα « Ελληνίδες Πρωταγωνίστριες της Νέας Οικονομίας και της Κοινωνικής Ευθύνης.
Από την έρευνα προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής :οι γυναίκες στην Ελλάδα μορφώνονται περισσότερο καθώς στις ηλικίες των 18-24 ετών το ποσοστό γυναικών με ανώτερη μόρφωση ανήλθε το 2008 σε 57% από 26% το 1988 , στις ηλικίες 25-44 ετών ανήλθε το 2008 σε 45% από 18% το 1988 ενώ στις ηλικίες 45-54 διαμορφώνεται πέρσι σε 29% από 9% το 1988.
Ταυτόχρονα αυξάνονται και τα ποσοστά των γυναικών πού κατέχουν μια η περισσότερες ξένες γλώσσες και συγκεκριμένα στις ηλικίες 18-24 ετών το ποσοστό πέρσι ήταν 85% από 73% το 1988, στις ηλικίες 25-44 σε 74% από 50% και στις ηλικίες 45-54 45% από 27% .
Επίσης εργάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό και συγκεκριμένα στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα (2008-1988) στις ηλικίες 18-24 ετών σε ποσοστό 32% από 26% το 1988, στην κατηγορία 25-34 σε ποσοστό 62% από 40% στις ηλικίες 35-44 64% από 35% αντίστοιχα ενώ τέλος στις ηλικίες 45-54 σε ποσοστό 53% από 19%.
Σημαντικό επίσης είναι το στοιχείο ότι οι ελληνίδες παντρεύονται και αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία ,ενώ η νοοτροπία σχετικά με τα κορίτσια προοδεύει καθώς στην ερώτηση «Εσείς προσωπικά τι συμβουλή θα δίνατε στην κόρη σας» προκύπτουν τα εξής:
* Να σπουδάσει, να εργαστεί και να δώσει προτεραιότητα στο επάγγελμα και στην οικονομική της ανεξαρτησία 46%
* Να σπουδάσει και να βρει μια δουλειά, αλλά να δώσει προτεραιότητα στον γάμο
* και στην οικογένεια 51%
* Να δώσει προτεραιότητα στον γάμο και στην οικογένεια, χωρίς να είναι απαραίτητο να εργαστεί 3%.
Παρόλα αυτά –επισημαίνεται- δεν αυξάνεται αναλογικά το ποσοστό γυναικών σε υψηλές βαθμίδες καριέρας καθώς στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα (2008-1988) δεν αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών πού κατέχουν ανώτερες θέσεις παραμένοντας πέρσι στο 3% όπως και το 1988, ενώ διπλασιάσθηκε η συμμετοχή τους στις μεσαίες 20% από 10% και στις λοιπές 33% από 20 %
Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους η έρευνα καταλήγει στα εξής βασικά συμπέρασμα :Οι γυναίκες καριέρας είναι λιγότερες (vs. αντρών), δεδομένων:Των προσωπικών τους επιλογών, των οικογενειακών και κοινωνικών καταβολών, του «ανδροκρατούμενου» κόσμου των business. Είναι αντικειμενικά ικανότερες (vs. αντρών), δεδομένου ότι: Έχει χρειαστεί να προσπαθήσουν «διπλά».Έχουν καταφέρει να «περάσουν» την «στενωπό» των πολλαπλών ρόλων. Έχουν «δυσκολευτεί» στην προσωπική σχέση με τον σύντροφο.
Η ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση ξεκίνησε με μία ανοικτή συζήτηση με θέμα την πραγματική σημασία της ανάληψης ηγετικών ρόλων από γυναίκες για την προώθηση δράσεων κοινωνικής ευθύνης. Εν συνεχεία, ένα πολυμελές panel Ελληνίδων που κατέχουν ηγετικές θέσεις στο σύγχρονο επιχειρείν, πρωταγωνιστούν σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς ή συνδυάζουν και τα δύο, παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία και ,μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες επί των παρακάτω θεματικών ενοτήτων:
-Επιτεύγματα και ελλείψεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε θέματα που άπτονται της γυναικείας επιχειρηματικότητας
-Παραδείγματα (case studies) επιτυχημένων γυναικών-επιχειρηματιών, και καταγραφή (από τις ίδιες) των τρόπων με τους οποίους ξεπέρασαν τις προκλήσεις καθοδόν προς την κορυφή
-Οικογένεια και Καριέρα: πρακτικές συμβουλές από γυναίκες που καταφέρνουν να τα συνδυάσουν με επιτυχία .
Συμμετείχαν με ομιλίες οι κ.κ. : Σταύρος Καλαφάτης Υπουργός Μακεδονίας Θράκης,Αγγελική Νταλιάνη, Επιχειρηματίας-Broker Ασφαλειών Τζένη Κάτσαρη - Βαφειάδη, Εκδότρια – Διευθύντρια Εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης» ,Κλαούντια Παπαγιάννη, CEO, Domaine Claudia Papagianni , Oλιάνα Σπυριδοπούλου, CEO, Starbags.gr,Dr. Θεοφανώ Παπαζήση, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Συγγραφέας, Μαρία Χατζάκου, Γενική Γραμματέας Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μαριάννα Βιλδιρίδη, Διδάκτωρ Παιδαγωγικής, Πρόεδρος Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης, Δέσποινα Γιαννούλη, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων Ομίλου Regency Entertainment, Φωτεινή Καπράλου, Πολύτεκνη μητέρα και επιχειρηματίας, Joann Ryding, Εκτελεστική Aντιπρόεδρος Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Λιάνα Γούτα, Χημικός Μηχανικός Σύμβουλος Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης - Υποψ. βουλ. Α’ Θεσ/νίκης (ΝΔ, 2007) ,Georgette Αληθινού, CEO, Renaissance Entertainment Inc., Δήμητρα Τοιχομίδου, Διευθύντρια, businesswoman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: