Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση;

«Η δημοσιονομική ώθηση της οικονομίας είναι η μόνη λύση για να ξεπεράσουμε την κρίση». Αυτό υποστήριξε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κ. Μελάς, σε εκδήλωση που οργάνωσε το περιοδικό Monthly Review, με θέμα «Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην Βόρεια Ελλάδα και στα Βαλκάνια». Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Θωμαΐδης, υπογράμμισε ότι οι εξαγωγικές εταιρίες της Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. "Το ζήτημα δεν είναι να μοιράσουμε τη φτώχεια, αλλά να ανεβάσουμε το επίπεδο όλων", δήλωσε ο πρώην υπουργός -επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- Π. Ευθυμίου.
Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν οι κ.κ. Βαγγέλης Χωραφάς, Εκδότης του Περιοδικού Monthly Review, Πέτρος Ευθυμίου Βουλευτής ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής ΟΑΣΕ, Γιώργος Αρβανιτίδης, Δήμαρχος Εχεδώρου, Βασίλης Θωμαΐδης, Πρόεδρος ΣΕΒΕ και Κώστας Μελάς Καθηγητή Πανεπιστημίου. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Ευκλείδης Καραγιαννίδης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του κ. Μελά ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μέσα από το πρίσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τον Καθ. Μελά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας οφείλονται στις πολιτικές που χαράχτηκαν μετά το Μάαστριχτ, την χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας καθώς και την αναδιάρθρωση αυτής, που δεν έγινε ποτέ. « …η δημοσιονομική ώθηση της οικονομίας είναι η μόνη λύση για να ξεπεράσουμε την κρίση…» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Βασίλης Θωμαΐδης αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές είπε πως από την άνοιξη του 2008 οι εξαγωγικές επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Αφού επεσήμανε το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας μας, στάθηκε στις 2 σοβαρές επιπτώσεις που φέρνει η κρίση στις εξαγωγές. Από την μία θα χαθεί εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό , το οποίο αποτελεί κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις , και από την άλλη σταματάνε οι έρευνες για καινοτομία και ανάπτυξη.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του Δημάρχου Εχεδώρου κ. Γεωργίου Αρβανιτίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «….η σημερινή κρίση - κρίση περίπλοκη και πολυπαραμετρική - μπορεί να αποκτήσει δημιουργικά χαρακτηριστικά, κυρίως με δύο τρόπους: Α)Με την οικολογική αναδιάρθρωση των οικονομικών λειτουργιών, όπου Κράτος και Αγορά δένονται με ένα συμβόλαιο για την προστασία και την αναπαραγωγή του φυσικού περιβάλλοντος. Πολύ συχνά το οικολογικό χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο επικίνδυνο από το χρηματοοικονομικό χρέος και Β) Με τη θέσπιση παγκόσμιων, οικουμενικών και υπερεθνικών θεσμών οικονομικής συνεργασίας και πολιτικής διακυβέρνησης. Για να μην μετατραπεί όμως αυτή η διαδικασία σε μία ακόμη υπεργραφειοκρατική και υπερσυγκεντρωτική λειτουργία κάποιων υπερεθνικών τεχνικών της εξουσίας, πρέπει να δικτυωθεί με τη δράση των τοπικών κοινωνιών. Με τη αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την παραγωγή τοπικής πολιτικής. Οι περιβαλλοντικές λύσεις ή θα είναι αποκεντρωμένες ή δε θα υπάρξουν καθόλου! Η αιχμή της πολιτικής δεν είναι να σώσουμε μόνο ότι απέμεινε αλλά να αποκαταστήσουμε και μέρος της «χαμένης» οικολογικής ισορροπίας. Μόνον έτσι θα προωθηθούν πρωτοβουλίες της «πράσινης ανάπτυξης…».
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Εχεδώρου κατέθεσε πρόταση για την ίδρυση Διαδημοτικής Τράπεζας, όπου θα συγκεντρώνονται τα αποθεματικά των ΟΤΑ και στη συνέχεια θα επανεπενδύονται με απόλυτη προτεραιότητα στα δημόσια τοπικά έργα υποδομής. Ανάλογες προσπάθειες προχωρούν αυτό τον καιρό στην Αγγλία.
Ο εκδότης του Περιοδικού Monthly Review κ. Βαγγέλης Χωραφάς, υπενθυμίζοντας ότι η κρίση είχε προβλεφθεί από το 2002-2003 εξέφρασε την άποψη ότι η οικονομική κρίση θα είναι παρούσα και για τα επόμενα χρόνια στην χώρα μας, καθώς και ότι η Αμερική θα ανακάμψει νωρίτερα από την Ευρώπη. Ανέλυσε το πρόβλημα των χωρών εντός και εκτός ευρωζώνης ενώ όσον αφορά την χώρα μας στάθηκε περισσότερο στο ρόλο του κράτους και των ελεγκτών αυτού. «…Το κράτος θα διαχειριστεί την κρίση και πρέπει να προσέξουμε ποια πολιτική δύναμη θα ηγηθεί αυτού και θα το ελέγξει».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΑΣΕ και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου αναφέρθηκε στη διπλή κρίση που υπάρχει στον κόσμο , αυτή του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την κρίση από την απελευθέρωση του εμπορίου. «Δεν ξέρουμε την κρίση , γιατί κανείς δεν θέλει να κοιτάξει την άβυσσο» ήταν μια χαρακτηριστική φράση του. Ο κ. Ευθυμίου πρότεινε λύσεις για την έξοδο από την κρίση, όπως την εφαρμογή ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την οικονομία με ρόλο, ρυθμιστικό και ελεγκτικό, του κράτους αλλά και συμμετοχή οργανισμών όπως του ΟΗΕ, καθώς και δημιουργία νέων συμφωνιών για το εμπόριο βασισμένες στους όρους του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταλήγοντας τόνισε ότι : «Το ζήτημα δεν είναι να μοιράσουμε την φτώχεια αλλά να ανεβάσουμε το επίπεδο όλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: