Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Κίνδυνο βλέπει ο Κ. Σημίτης

«Ο κίνδυνος που διατρέχουμε, εάν δεν δράσουμε αμέσως με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και διαρθρωτικές αλλαγές, είναι να μην μπορέσει η Ελλάδα να ωφεληθεί από την ανάκαμψη στη διεθνή οικονομία, όταν έλθει». Αυτό υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη την οποία οργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, στο κινηματοθέατρο "Ολύμπιον".
Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία σου δίνουν την εντύπωση ότι απαντούν σε κάποια μεγάλα προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τα βασικά προβλήματα του τόπου. Τα "σκοτεινά σημεία" για τον κ. Σημίτη είναι, ότι δε γίνονται επενδύσεις στη χώρα κι ότι «η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά σχεδόν τρεις μονάδες σε ένα χρόνο είναι ένα ισχυρό πλήγμα στην οικονομία, που συνεπάγεται εκτεταμένη ανεργία και κλείσιμο επιχειρήσεων».
Υπολόγισε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να υπάρξει σαφήνεια στην κατάσταση. Για τη συνέχεια, όμως, είπε ότι "δεν είναι πιθανό" μετά την κρίση να γίνουν όλα όπως ήταν πριν.
Για τον Κ. Σημίτη οι υπεύθυνοι για την κρίση "πρέπει να λογοδοτήσουν και να δώσουν πίσω α κέρδη τους"! Μάλιστα πρόσθεσε: «Εκείνοι που προκάλεσαν την κρίση επηρεάζουν ακόμη τις πολιτικές αντιμετώπισης της. Η πολιτεία διαθέτει αυτή τη στιγμή μέσα πίεσης απέναντι τους. Οφείλει να τα χρησιμοποιήσει. Να καθορίσει νέους όρους που θα διασφαλίζουν το κοινό συμφέρον και θα αποτρέπουν νέες κρίσεις. Η κοινωνικοποίηση των ζημιών, που επιχειρείται από τις επιχειρήσεις που κυριάρχησαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή χωρίς όρους. Όρους που να λαμβάνουν υπόψη το αίτημα και την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη και τη λογοδοσία των υπευθύνων».
Συνέκρινε την πρωθυπουργία του με αυτήν του Κ. Καραμανλή και υποστήριξε: «Η επιτυχία μας δεν ήταν αποτέλεσμα ρητορικών σχημάτων, πομπωδών εκφράσεων, σοβαροφανών παραινέσεων στις οποίες διαπρέπει ο σημερινός πρωθυπουργός, αλλά σκληρής δουλειάς και συστηματικής προσπάθειας».
Από το κόμμα του ζήτησε δράση για να γίνει μια κυβέρνηση που θα χαράξει το μέλλον της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: