Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Συντάξιμα τα στρατιωτικά χρόνια

Νέα «βόμβα» στα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων «βάζει» το Διοικητικό Εφετείο. Με απόφασή του, προσμετρά το διάστημα της στρατιωτικής θητείας στον υπολογισμό του τελικού ύψους της σύνταξης. Δέχεται ότι ο συγκεκριμένος χρόνος -ανεξάρτητα με βάση ποιο συνταξιοδοτικό καθεστώς έχει αναγνωριστεί και εξαγοραστεί- υπολογίζεται για τη χορήγηση μεγαλύτερης σύνταξης και όχι απλά για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Την απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης έλαβε το Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης. Δικαίωσε τακτικό υπάλληλο (ηλεκτρονικό) της ΕΡΤ Α.Ε, ο οποίος επέλεξε για τη σύνταξή του το κοινό καθεστώς του ΙΚΑ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό των δικαστών οι οποίοι στην απόφαση τους δέχτηκαν, ότι: Όσοι επιλέγουν, κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία, να συνταξιοδοτηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας που διέπει το ΙΚΑ, μπορεί να μην αποκτούν την ιδιότητα του ασφαλισμένου του, όμως, η απονομή της σύνταξής τους ενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας του Ιδρύματος.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο υπάλληλος της ΕΡΤ, που επέλεξε να συνταξιοδοτηθεί πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας του, προσμετρά μέχρι και 3 χρόνια από τη στρατιωτική του θητεία για την προσαύξηση της σύνταξής του, ανεξάρτητα αν αυτή έχει αναγνωρισθεί με βάση το ν.3163/1955.
Εννοείται ότι η απόφαση αυτή επεκτείνεται για το σύνολο των εργαζομένων της ΕΡΤ που αποχωρούν έχοντας συμπληρώσει το 53ο έτος της ηλικίας και 9.000 ημερομίσθια. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή εκκρεμεί ανάλογη υπόθεση που αφορά στον ΟΤΕ, ενώ έπονται κι άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: