Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Γκλαβάκης: Ελπίδα για τα Βαλκάνια η αγροτική ανάπτυξη

Ρεπορτάζ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Αγροτουρισμός, περιβάλλον, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, εμπόριο αγροτικών προιόντων, γεωργία και πολιτική και θέματα αγροτικής ανάπτυξης, είναι οι τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε προκειμένου να αναπτύξουμε μια δυναμική συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας», τόνισε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Γκλαβάκης σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στην αίθουσα διαλέξεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του τρίτου κατά σειρά συνεδρίου Διασυνοριακής Συνεργασίας Βουλγαρίας-Ελλάδας-Ρουμανίας η οποία θα λάβει χώρα αύριο στο ξενοδοχείο Electra Palace και θα έχει ως θέμα «Προκλήσεις και Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στα Βαλκάνια». Αντίστοιχες ημερίδες, που αποτελούν πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Γιάννη Γκλαβάκη (Ελλάδα), Petya Stavreva (Βουλγαρία) και Constantin Dumitriu (Ρουμανία), έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι και στη Φιλιππούπολη.
«Η Διασυνοριακή Συνεργασία Βουλγαρίας Ελλάδας Ρουμανίας αποσκοπεί ακριβώς στην οικονομική ανάπτυξη και στην ειρηνική συμβίωση»,τόνισε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θεόδωρος Μαρκόπουλος. Ο κ. Μαρκόπουλος διαπίστωσε ότι αυτό το οποίο μας λείπει στην Ελλάδα, μετά από τόσες δεκαετίες συμμετοχής στην ΕΕ, είναι η επαρκής ενσωμάτωση επιστημονικής γνώσης στο σχεδιασμό, στην προσπάθεια και στην υλοποίηση των μέτρων .
Από την πλευρά του ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, υπογράμμισε ότι «ο αγροτικός τομέας, χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του στις αγορές και για να επιφέρει καλύτερες συνθήκες απασχόλης στους εργαζομένους και κυρίως για να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα όπως την κρίση στην αγορά τροφίμων και τ ην ύφεση στην οικονομία».
«Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στις Βαλκανικές χώρες αποτελεί άμεση προτεραιότητα η οποία οφείλει να στηρίζεται στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, στη διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος, στη δημιουργία πλατφόρμας εκπαίδευσης των αγροτών και στην ενίσχυση της καινοτομίας με την προώθηση νέων τεχνολογιών», δήλωσε ο κ. Γκλαβάκης.
Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της διαχείρισης των ευρωπαικών κονδυλίων, λέγοντας πως η μέχρι τώρα πορεία μας δεν ήταν ικανοποιητική. «Δεδομένου ότι οι διμερείς σχέσεις της χώρας μας τόσο με τη Βουλγαρία όσο και με τη Ρουμανία στον αγροτικό τομέα είναι σημαντικές θεωρώ ότι η εμπειρία μας από το χώρο της ΕΕ μπορεί να μεταφερθεί προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια λάθη».
Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά μετά τη διεύρυνση της ΕΕ από 15 σε 27 χώρες, με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας δίνεται η ευκαιρία στις χώρες αυτές να συνθέσουν ένα ενιαίο γεωγραφικό χώρο και να δημιουργήσουν μια βαλκανική δύναμη στον αγροτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: