Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Σε ιδιώτες η ΕΥΑΘ;

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Το νεράκι που τρέχει από τις βρύσες των σπιτιών μας θα ανήκει, πλέον, κατά ένα ποσοτό, σε ιδιωτική εταιρία. Η κυβέρνηση αναζητά "στρατηγικό επενδυτή". Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη- Πετραλιά, Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου και Μακεδονίας -Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη. Η Επιτροπή αποφάσισε τη διερεύνηση της δυνατότητας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.

Επίσης, αποφάσισε τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών, που αντιστοιχούν σε ποσοστό έως και 49% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ Α.Ε. Οι Σύμβουλοι του Δημοσίου και για τις δύο περιπτώσεις θα ορισθούν με νεότερες αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σε συμβολικό αποκλεισμό των κεντρικών γραφείων της ΕΥΑΘ, προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης, μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Ζήτησαν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της εταιρίας και αντιτάχθηκαν στην αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής.
Την ίδια ώρα που η διυπουργική αποφάσιζε, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ έδινε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη κι ανακοίνωνε την καλή πορεία της εταιρίας. Όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση ιδιωτικοποίησης μέρους της εταιρίας, απάντησε: "Κάθε μοντέρνα εταιρία που σέβεται τον εαυτό της είναι ανοικτή στην αγορά και στην κοινωνία".

O YMAΘ
"Η διερεύνηση της δυνατότητας εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην ΕΥΑΘ αποσκοπεί στην μακρόπνοη ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της εταιρείας". Αυτό τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τα όσα εξελίσσονται στην εταιρία. "Κύριοι άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης για την ΕΥΑΘ", είπε ο υπουργός, "παραμένουν τα συμφέροντα των καταναλωτών, της εταιρείας και των εργαζομένων". Και διαβεβαίωσε πως σε κάθε περίπτωση το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει τον αποφασιστικό ρόλο του βασικού μετόχου, με το 51% των μετοχών τουλάχιστον.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, προκειμένου να μην προκαλέσει "ανεπανόρθωτες βλάβες στη Θεσσαλονίκη", κάλεσε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του πολιτικού εκπροσώπου για τα δημόσια έργα, Γιάννη Μαγκριώτη. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι αυξήσεις τιμών, που θα ακολουθήσουν την ιδιωτικοποίηση, θα είναι υπέρογκες.

Ο ΑΓ. ΣΑΧΙΝΗΣ
Να αντιδράσουν με κάθε τρόπο στα σχέδια της κυβέρνησης για αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ κάλεσε τους πολίτες ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», Αγάπιος Σαχίνης. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της παράταξης, "το νερό είναι φυσικός πόρος ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο και πρέπει να τελεί υπό δημόσιο-λαϊκό έλεγχο και διαχείριση, με την καθοριστική συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης".
Οι διοικήσεις των δύο σωματείων εργαζομένων της ΕΥΑΘ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αύριο, Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009, στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι, ενώ για το μεσημέρι συγκαλούν γενική συνέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: