Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Πληρώνουμε τις... αμερικανιές

"Πληρώνουμε τις εκκεντρικότητες του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος". Αυτό υποστήριξε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαργ. Σχοινάς, στο 7ο Συνέδριο του Συλλόγου Φοιτητών Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα: «Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Διεθνείς αλλαγές από την εκλογή Ομπάμα». Ο κ. Σχοινάς, που ήταν ο ομιλητής ο οποίος έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου, υποστήριξε ότι η διακυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα έχει δείξει στοιχεία υπέρ των ελληνικών θέσεων, αλλά κράτησε "μικρό καλάθι": "Σε τελική βέβαια ανάλυση, η θέση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ στα εθνικά μας θέματα θα κριθούν στην πράξη", είπε χαρακτηριστικά.
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά για το θέμα της οικονομικής κρίσης, είπε:
"Πληρώνουμε τις εκκεντρικότητες του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που έμαθε να λειτουργεί χωρίς κανόνες, χωρίς εποπτεία, κινούμενο αποκλειστικά στη βάση μιας υπερβολικής ρευστότητας -οι αμερικανικές τράπεζες δάνειζαν κατά μέσο όρο 32 δολάρια για 1 δολάριο πραγματικής κατάθεσης, ενώ οι Ευρωπαϊκές μόνο 12 δολάρια".
Εξηγώντας τι είναι τα περίφημα "τοξικά ομόλογα", είπε: "Οι αμερικανοί τραπεζίτες χρηματοδότησαν επισφαλή στεγαστικά δάνεια, επιμολύνοντας όχι μόνο τους δικούς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς αλλά και όλους όσους είχαν την απερισκεψία να επενδύσουν σε χρεόγραφα και συμμετοχές που τώρα πια μάθαμε να αποκαλούμε ως "τοξικά"".
Για τον κ. Σχοινά, "είναι αναγκαία η θεσμική θωράκιση της Ευρώπης με κοινούς κανόνες που θα εγγυώνται όχι απλά την αντίδραση σε τέτοιου είδους κρίσεις αλλά την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Συγκεκριμένα, χρειαζόμαστε δρακόντειους νόμους για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αυστηρή νομοθεσία για τους οργανισμούς αποτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας, κανόνες για τους όρους κεφαλαιουχικής επάρκειας".
Για τις Ευρωατλαντικές και ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την εκλογή Ομπάμα, υποστήριξε πως "οι αμερικανικές εκλογές του 2008 άνοιξαν ένα νέο, ιστορικό κεφάλαιο στο πεδίο της πολιτικής". Παραδέχτηκε ότι "διανύσαμε την πιο άσχημη περίοδο των τελευταίων 50 ετών στις ευρωατλαντικές σχέσεις. Πριν από 7 χρόνια το 75% των Ευρωπαίων είχε θετική άποψη για τις ΗΠΑ, ενώ πριν λίγους μήνες(πριν την εκλογή Ομπάμα) μόλις το 25% εξέφραζε την ίδια άποψη. Η οκταετία George Bush δεν υπήρξε εποικοδομητική για τις σχέσεις της Αμερικής με τους Ευρωπαίους εταίρους της". Όσο για το τι να περιμένουμε, αρχικά δήλωσε αισιόδοξος:
"Είναι δύσκολο να προβλέψουμε ακριβώς τις εξελίξεις , αλλά αισιοδοξούμε για μια καλύτερη εταιρική σχέση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ", είπε και συνέχισε: "Θέλουμε να δούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένα φίλο και εταίρο της Ευρώπης , όχι σαν έναν ανταγωνιστή, ούτε ως ένα εξαγωγέα προβλημάτων όπως ήταν η κατάσταση τα τελευταία οχτώ χρόνια τουλάχιστον. Με αυτήν την έννοια λοιπόν, μοιραζόμαστε την ελπίδα για μια Αμερική πιο υπεύθυνη, πιο φιλική, πιο εταιρική με την Ευρώπη".
Στα θέματα τριβής Ενωμένης Ευρώπης και ΗΠΑ, συμπεριέλαβε:
το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της τάσης της αμερικανικής διοίκησης για το περιβάλλον όπου η Ευρώπη πρωταγωνιστεί ,
την πηγή της οικονομικής κρίσης που ήταν αυτή η αχαλίνωτη ρευστότητα μέσα σε ένα καθεστώς πλήρους ασυδοσίας η οποία μόλυνε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα,
τις σχέσεις των Αμερικανών με τη Ρωσία που ήταν μια μόνιμη πηγή έντασης την οποία κληρονομούσε πλευρικά και η Ευρώπη,
τον πόλεμο στο Ιράκ,
το διεθνές εμπόριο
Για το τι να περιμένει η Ελλάδα από τον Ομπάμα, είπε:
"Η λήξη της οκταετίας του George Bush, βρίσκει τη χώρα μας στο ίδιο μήκος κύματος με τους άλλους εταίρους μας της ΕΕ πάνω σε θέματα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ και η προστασία του περιβάλλοντος. Ενοχληθήκαμε από τη μονομερή αναγνώριση της ΠΓΔΜ, με το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα, λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του Μπους τον Νοέμβριο του 2004. Πήραμε τη «ρεβάνς» πρόσφατα στο Βουκουρέστι όταν αντισταθήκαμε στον διακαή πόθο του πλανητάρχη να εντάξει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Για το θέμα των Σκοπίων ο Ομπάμα έχει αναφερθεί επικριτικά στη στάση της FYROM σχετικά με εχθρικές ενέργειες και αδιαλλαξία και υποστηρίζει μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Για την Κύπρο έχει τονίσει ότι η λύση δεν είναι η διχοτόμηση, αλλά ένα ενιαίο κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα, κάτι το οποίο συνάδει και με τις ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις. Σε τελική βέβαια ανάλυση, η θέση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ στα εθνικά μας θέματα θα κριθούν στην πράξη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: