Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Έμποροι Θεσσαλονίκης: Κάντε, επιτέλους, κάτι με το λιμάνι!

"Αντιληφθείτε, επιτέλους, την κατάσταση της επιχειρηματικής κοινότητας", φωνάζει, προς κάθε κατεύθυνση, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Αντιδρά στις νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι της πόλης και ζητά, άμεσα μέτρα.
Η πλήρης ανακοίνωση έχει ως εξής:
Σε μια περίοδο, όπου η γενικευμένη καθίζηση της αγοράς είναι πλέον γεγονός, οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, δέχονται ένα επιπλέον πλήγμα στη δραστηριότητά τους, λόγω της αναταραχής που επικρατεί στο Λιμάνι της πόλης μας, από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των Λιμενεργατών.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δέχεται καθημερινά φωνές αγανάκτησης από επιχειρήσεις-μέλη του για τη δυσλειτουργία του Λιμανιού, συνέπεια της οποίας η επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα πλήττονται καίρια, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η οικονομία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές δύσκολες συγκυρίες.
Η απαξίωση και υποβάθμιση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, του δεύτερου μεγαλύτερου Λιμανιού της χώρας μας, αποτελεί, πλέον, πραγματικότητα και προκαλεί την οργή, την αγανάκτηση και την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση προκαλεί δυσβάστακτες συνέπειες αφού,
  • Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους
  • Διογκώνονται τα χρηματοοικονομικά κόστη των επιχειρήσεων,
  • η παραγωγική διαδικασία μπλοκάρει,
  • η ανταγωνιστικότητα πλήττεται στην εγχώρια και διεθνή αγορά,
  • θέσεις εργασίας κινδυνεύουν,
  • τα κόστη αυξάνονται υπερβολικά, με μετακύλισή τους στην κατανάλωση
  • οι πωλήσεις μειώνονται δραματικά,
  • Η οικονομική ζωή της χώρας μας, η οποία καθίσταται «όμηρος» ακραίων και ανεύθυνων τακτικών, διαταράσσεται ανεπανόρθωτα, με ολέθριες οικονομικά συνέπειες για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους σ’αυτές και το κοινωνικό σύνολο.
Επί πολλά χρόνια, οι κρατούντες αναφέρονται στο σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, στα Βαλκάνια και γενικότερα στη Ν.Α. Ευρώπη. Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι μπορεί η Θεσσαλονίκη να διεκδικήσει δυναμικά το ρόλο της ως σύγχρονου χρηματοοικονομικού κέντρου της περιοχής και να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις όταν οι δομές και υποδομές της είναι ανεπαρκείς.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ΑΠΑΙΤΕΙ από τους εμπλεκόμενους να αντιληφθούν, επιτέλους, την αγωνία της επιχειρηματικής κοινότητας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μέλλον του ΟΛΘ. ΚΑΛΕΙ, επίσης, την Πολιτεία, τους τοπικούς Βουλευτές, τους εκλεγμένους στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να λάβουν υπεύθυνη θέση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την άμεση ομαλοποίηση της λειτουργίας του Λιμένα Θεσσαλονίκης προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, ειδάλλως τους καθιστά υπεύθυνους για τις τρομακτικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν με την απαξίωση της ανταγωνιστικότητας του Ο.Λ.Θ. στην οικονομία και στην τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: