Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Καναταλωτές: Θέλουμε τομάτες!

Αγρότες: Πάρτε...στάρι!


Ντομάτες θέλουν οι καταναλωτές και... στάρι καλλιεργούν οι αγρότες! Μοιραία, για το λόγ οαυτό, οι εισαγωγές καλύπτουν το 50% της ζήτησης! Αυτό ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ελλάδος, Μαρία Βογιατζή, μιλώντας σε εκδήλωση του φορέα και του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, στο πλαίσιο της 2ης BIOLOGICA της HELEXPO.
Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης της ICAP (2007) τα προϊόντα που παρουσιάζουν ζήτηση στον κλάδο των βιολογικών είναι: τομάτες (50,8%), λαχανικά (10%), ελιές και λάδι (8,5%), πορτοκάλια, πατάτες, κρασί, χυμοί φρούτων και ζυμαρικά (3,8%), άλλα φρούτα (2,3%) μήλα και ψωμί (0,8%). Όπως, όμως, είπε η κ. Βογιατζή, οι αγρότες προτιμούν να καλλιεργούν προϊόντα που, μπορεί να μην έχουν ζήτηση, έχουν, όμως, επιδότηση! Έτσι, καλλιεργούν σιτάρι και βρώμη κι ας μην την πουλήσουν ποτέ!
Η κ. Βογιατζή υποστήριξε ότι λύση στο πρόβλημα είναι η δημιουργία μικρών συνεταιρισμών, ή clusters παραγωγών, που να υποστηρίζει ο ένας, την παραγωή του άλλου. Πρότεινε εξάλλου την ένταξη των βιολογικών προϊόντων σε όλα τα ιδρύματα και τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά κυρίως στα νοσοκομεία και στα σχολεία, μια πετυχημένη πρακτική που εφαρμόστηκε στην Ιταλία.
Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκαν συσκευασίες αγροτικών προϊόντων από κυτταρίνη, που προχωρούν τη συσκευασία ένα βήμα μπροστά από αυτές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον: Πλέον οι συσκευασίες είναι βρόσιμες! Να σημειωθεί ότι παρόμοια τακτική εφαρμόζεται εδώ και χρόνια (το κερί στα τυριά είνα μία "συσκευασία" αυτού του είδους).

Δεν υπάρχουν σχόλια: