Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011

Προς κατάργηση ο φόρος πολυτελείας

eidi_politeleias_01Το ενδεχόμενο να καταργήσει το φόρο πολυτελείας και να μειώσει τη φορολογία των ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να τονώσει την αγορά και ως εκ τούτου την ανάπτυξη και τα δημόσια έσοδα, ενώ η αύξηση των συγκεκριμένων φόρων δεν έφερε την προσδοκώμενη αύξηση εσόδων.

 

Όσον αφορά στο φόρο πολυτελείας, ο οποίος κυμαίνεται από 10% έως 40% σε ακριβά αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κοσμήματα κτλ, εξετάζεται η κατάργησή του αφού εκτιμάται ότι όχι μόνο δεν απέφερε τα αναμενόμενα έσοδα αλλά και επέφερε σημαντικό πλήγμα σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Για την φορολογία ακινήτων εξετάζονται πολλά ενδεχόμενα, όπως η μείωση των συντελεστών στους φόρους μεταβίβασης και η κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα νεόδμητα παρεμβάσεις στις αμοιβές συμβολαιογράφων και δικηγόρων. Επίσης, εξετάζεται και ενδεχόμενη παρέμβαση στα έξοδα δικηγόρου και συμβολαιογράφου, που αφορά πχ μειώσεις των εισφορών που προβλέπονται στα συμβόλαια.

Η κατάρτιση ενός προσχεδίου αλλαγών στο φορολογικό νομοσχέδιο – το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση - αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι το νέο φορολογικό να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης της απόφασης για 23% ΦΠΑ στην εστίαση, που θα υλοποιηθεί από το Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: