Σάββατο, 6 Αυγούστου 2011

Έπεσαν–οικονομική- κατηγορία οι ΗΠΑ

standard_poors_03201Οι Ηνωμένες Πολιτείες απώλεσαν την αξιολόγηση AAA από τον οίκο Standard & Poors την Παρασκευή, εξέλιξη η οποία χαρακτηρίζεται δραματική για την μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.

Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγησή της για το μακροπρόθεσμο χρέος των ΗΠΑ κατά μια βαθμίδα, από το AAA στο AA+, επικαλούμενη «πολιτικούς κινδύνους», καθώς και τα προβλήματα χρέους και ελλείμματος.

Τα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία άλλοτε αποτελούσαν την αδιαμφισβήτητα ασφαλέστερη επένδυση σε διεθνές επίπεδο, αξιολογούνται πλέον χαμηλότερα από τα ομόλογα που εκδίδονται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

Η προοπτική για την αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους είναι αρνητική, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε ανακοινωθέν του, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή και νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 ως 18 μήνες.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο συμφώνησαν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση υπολείπεται αυτού που θα ήταν αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η μεσοπρόθεσμη δυναμική του κυβερνητικού χρέους», αναφέρει η S&P.

Η υποβάθμιση αυτή σημειώνεται μετά την παρατεταμένη σκληρή διένεξη των κομμάτων στο Κογκρέσο που επικεντρώθηκε στην περιστολή των δαπανών και στην αύξηση των φόρων για να μειωθεί το χρέος και να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.

«Ερασιτεχνικός υπολογισμός»

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τον οίκο αξιολόγησης ότι έκανε ένα «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας, με τις οποίες αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της.

«Ένας λάθος υπολογισμός 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μιλάει από μόνος του», δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Fed: Δεν επηρεάζονται τα κρατικά ομόλογα

Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η υποβάθμιση δεν θα επηρεάσει σε τίποτα τις ενέργειές της σε ό,τι αφορά τις αγορές και τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων, διαμέσου των οποίων ασκεί νομισματική πολιτική.

Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και άλλοι ρυθμιστικοί φορείς του τραπεζικού τομέα στις ΗΠΑ.

Η εκτίμηση του οικονομικού κινδύνου σε ό,τι αφορά «τα κρατικά ομόλογα και άλλα ομόλογα που εκδίδονται από το κράτος ή έχουν την εγγύηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κυβερνητικών υπηρεσιών και οντοτήτων που χρηματοδοτούνται από το κράτος δε θα αλλάξει», ανέφεραν οι FDIC, NCUA και OCC.

«Η μεταχείριση των χρεογράφων που εκδίδει το υπουργείο Οικονομικών και άλλων χρεογράφων που εκδίδονται από το κράτος ή έχουν την εγγύηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κυβερνητικών υπηρεσιών και οντοτήτων που χρηματοδοτούνται από το κράτος υπό άλλους ομοσπονδιακούς τραπεζικούς κανονισμούς επίσης δε θα αλλάξει», συμπληρώνουν σε σχετική ανακοίνωση.


από τη www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: