Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Δύο στις 10 μεγάλες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης δε δίνουν… δεκάρα στην εφορία!

Στο… μηδέν κινούνται τα κρατικά έσοδα από την εφορία. Το μόνον που καταφέρνει, ως τώρα, το κράτος, είναι να τα παίρνει από τους μεροκαματιάρηδες, τους μισθωτούς κι όσους έχουν ατομικές ή μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις!

 

Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε, σήμερα, στη δημοσιότητα, η εφημερίδα “Ημερησία”, οι φορολογούμενοι αρνούνται να συμμορφωθούν στις οχλήσεις των εφοριών για υποβολή δηλώσεων και απόδοση φόρων. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μη συμμόρφωσης καταγράφονται στις εφορίες που υπάγονται οι μεγάλες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης το ποσοστό μη συμμόρφωσης φθάνει το 19,16%, στη ΦΑΕΕ Αθηνών το 13,45%, στη ΦΑΕ Πειραιά το 12,53% και στη ΦΑΒΕ Αθηνών το 11,19%. Οι επιχειρηματίες λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν προσέρχονται στις εφορίες για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.

Στα συρτάρια των εφοριών βρίσκονται χωρίς να έχουν ελεγχθεί 358.503 φάκελοι υποθέσεων φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τις 511.325 υποθέσεις φορο-παραβάσεων που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις και ελέγχους και εστάλησαν για έλεγχο στις ΔΟΥ όλης της χώρας μέχρι και χθες έκλεισαν οι 152.822 δηλαδή, τρεις στις δέκα (ποσοστό 30%).

Από τις υποθέσεις που έκλεισαν βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 460,45 εκατ. ευρώ ή 3.012 ευρώ κατά μέσο όρο.

Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις να έχουν «ξεχάσει» να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος ή συγκεντρωτικές καταστάσεις, να έχουν κρύψει από την εφορία εισοδήματα (από ενοίκια, επιχειρηματική αμοιβή), να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταυτόχρονα ακίνητα μεγάλης αξίας, να μην έχουν δηλώσει ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν.

Με μηδενικούς ρυθμούς κινείται η διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών μέσω κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων καθώς οι 33 από τις 34 μεγάλες εφορίες της χώρας παρουσιάζουν απόδοση κάτω του 1% και μόλις σε μια εφορία, στη Β΄ Θεσσαλονίκη, έχουν γίνει κατασχέσεις στο 4% των ληξιπρόθεσμων οφειλετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: