Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ιδιωτική αστυνομία κατά του παρεμπορίου στη Θεσσαλονίκη εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης

paremporio_paraliaki_01Ιδιώτες και στην αστυνόμευση! Νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή ιδιωτικής αστυνομίας στην πάταξη του παρεμπορίου εξετάζει και ενδέχεται να προωθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης!

 

Μπορεί να ακούγεται “λύση” για το πρόβλημα του παρεμπορίου, ανοίγει, όμως, παράθυρα επικίνδυνα. Η σχετική απόφαση, για την προώθηση αυτής της λύσης ελήφθη στη σημερινή σύσκεψη για το παρεμπόριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και με τη συμμετοχή του δήμου. ΄

Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η ρύθμιση, μέσω της οποίας θα ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό και αρμοδιότητες οι φορείς που καταβάλλουν προσπάθειες για την πάταξη του παραεμπορίου, θα προβλέπει - μεταξύ άλλων - και την πρόσληψη ιδιωτών από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα Επιμελητήρια. Θα τεθεί, μάλιστα, σε δημόσια διαβούλευση, καθώς θα ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου για τα Επιμελητήρια.

Όσον αφορά το τι κάνει το κράτος για την πάταξη του παρεμπορίου, πρόσθεσε πως έχει τεθεί ήδη σε ισχύ πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου στη βάση του. Όπως είπε, στο τέλος του 2011 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα (καταστροφή ειδών και ανακάλυψη αποθηκών που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα). Διεμήνυσε πως, στο εξής θα υπάρχουν σε καθημερινή βάση συνεργεία, τα οποία θα επιλαμβάνονται επιτόπου το πρόβλημα του παραεμπορίου και εντός των πόλεων.

Η θέση των φορέων

Οι παραγωγικοί φορείς κατήγγειλαν στον υπουργό ότι η κατάσταση με το παρεμπόριο στη Θεσσαλονίκη έχει φτάσει στο απροχώρητο.  

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, τάχθηκε υπέρ της πρόσληψης ατόμων για πάταξη του παραεμπορίου με εκτελεστική αρμοδιότητα.

Αλλά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαντζαρίδης, τάχθηκε υπέρ της πρόσληψης ιδιωτών για την πάταξη του παραεμπορίου, «αρκεί να έχουν εκτελεστική αρμοδιότητα και να καταστρέφουν άμεσα τα παράνομα προϊόντα», όπως είπε.

Ο πρόεδρος των βορειοελλαδιτών εξαγωγέων, Δημήτρης Λακασάς, ανέφερε πως το παραεμπόριο είναι η βασική αιτία διάλυσης του παραγωγικού ιστού της χώρας και πρόσθεσε πως δεν αρκεί να απομακρυνθούν τα σεντόνια από τους δρόμους αλλά χρειάζεται να αποσυρθούν και τα προϊόντα μαϊμού και μέσα από τα καταστήματα!

Αστυνόμευση, ζήτησε και ο α' αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Συμεών Διαμαντίδης.

Δεν επαρκούν οι δημοτικοί αστυνόμοι

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της οικονομικής αστυνομίας, του δήμου και της αστυνομίας. Επίσης, το υπουργείο υποσχέθηκε να παρέμβει στην είσοδο προϊόντων-μαϊμού προς την Ελλάδα με καλύτερη αστυνόμευση στα σύνορα ώστε να μη φτάνουν ποτέ στους αποδέκτες τους.

Το δήμο εκπροσώπησε στη σύσκεψη η αντιδήμαρχος κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας του πολίτη, Καλυψώ Γούλα, η οποία δήλωσε ότι η δημοτική αστυνομία δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Όταν της επεσήμαναν πως υπάρχει πρόταση του αντιδημάρχου Οικονομικών, Χασδάι Καπόν, για μετάθεση υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες του δήμου στη δημοτική αστυνομία, απάντησε πως αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της κείμενης νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: