Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Κίνημα “δεν πληρώνω” προς τις τράπεζες

xrima_01Πλησιάζουν στις 50.000 οι περιπτώσεις υπερχρεωμένων δανειοληπτών που δεν έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν την αποπληρωμή των οφειλών τους και προσφεύγουν στα Ειρηνοδικεία για “κούρεμα” των χρεών τους και ρύθμιση του υπολοίπου μέρους.

Νομικοί κύκλοι των τραπεζών μιλώντας στο "Βήμα" σημειώνουν πως κάθε εβδομάδα που περνά αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των υπερχρεωμένων οφειλετών που προσφεύγουν στα δικαστήρια και πρόσθεταν ότι όσο επιδεινώνεται ο δείκτης της ανεργίας τόσο αυξάνεται ο αριθμός των προσφυγών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3869/10, ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων μόνο μία φορά και οφείλει να αποδείξει ότι έχει μόνιμη αδυναμία πληρωμής των οφειλών του που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Ο νόμος αφορά σε καταναλωτές και επαγγελματίες -δεν αφορά π.χ. εμπόρους- που έχουν λάβει καταναλωτικά, στεγαστικά ή επαγγελματικά δάνεια.

Πριν ο οφειλέτης προσφύγει στο δικαστήριο πρέπει να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με εξωδικαστικό συμβιβασμό (Συνήγορο του Καταναλωτή κ.λπ.), και αν αποτύχει μπορεί να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, στο οποίο πρέπει να παρουσιάσει τα περιουσιακά του στοιχεία αναλυτικά, τόσο τα δικά του όσο και της συζύγου του, καθώς και τον πλήρη κατάλογο των πιστωτών του.

Ακολούθως το Ειρηνοδικείο επιχειρεί συμβιβασμό με την συμφωνία του 51% των πιστωτών του. Και αν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει, τότε το δικαστήριο εξετάζει τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και προχωρεί στη ρύθμιση των χρεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: