Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Οι εξαγωγείς για το ΤΕΜΠΜΕ

Επτά στους δέκα εξαγωγείς θεωρούν ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) "θα βοηθήσει πάρα πολύ" τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τρεις στουτς δέκα, όμως, δηλώνουν ότι φοβούνται την απόρριψη από τις τράπεζες. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), οι οποίοι καταγγέλλουν τις τράπεζες για απροθυμία συνεργασίας και ζητούν στην πλειοψηφία τους αλλαγές στους όρους ένταξης στο πρόγραμμα. Τα στοιχεία της έρευνας δημοσιοποίησε ο Δ. Λακασάς, αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, στην εκπομπή "Νυχτερινή Εφημερίδα" της TV 100 και στο δημοσιογράφο Δ.Ι.Ασπροπούλη.
Η έρευνα έγινε με τη μέθοδο των γραπτών ερωτηματολογίων. Ανταποκρίθηκαν περίπου 80 επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒΕ. Μάλιστα, το 81% των επιχειρήσεων που απάντησαν στα ερωτηματολόγια είναι επιλέξιμες από το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας και πολλές έχουν ήδη προβεί σε αίτημα χρηματοδότησης από κάποια τράπεζα. Κι όμως, το 36% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είτε το αίτημά τους απορρίφθηκε ήδη, είτε ότι φοβούνται πως πρόκειται να απορριφθεί, λόγω "αρνητικής διάθεσης των τραπεζών". Άλλο ένα 27% των ερωτηθέντων αποδίδουν την απόρριψη στη μειωμένη διαθεσιμότητα πόρων από το ΤΕΜΠΜΕ.
Στην ερώτηση για ποιο λόγο δε θα ενδιαφέρονταν για το πρόγραμμα, σε ποσοστό 62% αναφέρουν ως αιτία την απροθυμία των τραπεζών. Άλλο ένα 31% των ερωτηθέντων απαντούν ότι θεωρούν σημαντικό εμπόδιο τη δέσμευση για τη διατήρηση της απασχόλησης στα επίπεδα του 2007, καθόλη τη διάρκεια του δανείου. Μάλιστα, πάνω απο΄το 50% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν επισκεφθεί πάνω από μία τράπεζες, για να πετύχουν την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα και σε ποσοστό 44% διαπίστωσαν διαφορετική αντιμετώπιση από τράπεζα σε τράπεζα.
Πάντα σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τέσσερις στους δέκα εξαγωγείς επιθυμούν την κατάργηση του όρου για τη δέσμευση των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας καθόλη τη διάρκεια του δανείου, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 32% θεωρεί ότι ένα ελκυστικότερο επιτόκιο προς τις Τράπεζες θα λειτουργούσε θετικά για τη λειτουργία του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: