Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΕΒΕΘ: Να ελαφρυνθούν φορολογικά οι επιχειρήσεις που δε θα απολύσουν

Προτάσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων προκειμένου να μην υποχρεωθούν να απολύσουν προσωπικό εν μέσω της οικονομικής κρίσης κατέθεσε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
Με επιστολή του προς τον κ. Παπαθανασίου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, επισημαίνει ότι «στην παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να αποφευχθεί μια γενικευμένη υποχώρηση της απασχόλησης με την πραγματοποίηση μαζικών απολύσεων, κάτι που θα επιβάρυνε ακόμη περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και κατά συνέπεια τη διαμόρφωση της τελικής ζήτησης».
Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, «είναι χρήσιμο και απαραίτητο να θεσμοθετηθούν μέτρα που θα επιτρέψουν τη διατήρηση θέσεων εργασίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, δίχως όμως να υποθηκεύουν τη βιωσιμότητά τους και την παρουσία τους στην αγορά». Και προς αυτήν την κατεύθυνση το ΕΒΕΘ κρίνει απαραίτητο να μελετηθούν οι ακόλουθες προτάσεις:
Επιβράβευση όσων επιχειρήσεων δεν απολύσουν εργαζομένους ή διατηρήσουν το μέσο όρο του αριθμού αυτών με ειδική μείωση των φορολογικών συντελεστών για αυτές.
Εναλλακτικά, δημιουργία αφορολογήτου αποθεματικού των επιχειρήσεων, για τη διευκόλυνση της μισθοδοσίας των εργαζομένων με τις παραπάνω προϋποθέσεις μη απόλυσης ή διατήρησης του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων.
Επιδότηση ή μείωση της εργοδοτικής εισφοράς, πάλι με την προϋπόθεση της μη απόλυσης ή της διατήρησης του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων.
Πλήρης φορολογική απαλλαγή της αποζημίωσης των εργαζομένων, που αναγκαστικά θα οδηγηθούν σε απόλυση, ούτως ώστε να διατηρηθεί για μακρύτερο χρονικό διάστημα η αγοραστική τους δύναμη.
«Θεωρούμε ότι κάθε μέτρο που συμβάλλει στην άμβλυνση των ανησυχιών για τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας είναι απαραίτητο, ενώ επίσης συμβάλλει στην εμπέδωση ενός πιο ανεκτού ψυχολογικού κλίματος», καταλήγει στην επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: