Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Δρόμος με... πιστοποιητικό η Εγνατία

Πιστοποιητικό ποιότητας θα αποκτήσει η Εγνατία Οδός! Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009, θα πιστοποιηθεί, από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) το έργο της διάνοιξης της Ενγατίας Οδού. Θα είναι μια πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος πιστοποίησης έργων, στα πρότυπα του ΕΛΟΤ, βάσει του οποίου περιφέρειες, δήμοι, νομαρχίες και οργανισμοί ύδρευσης και αποχέτευσης, ευελπιστούν να παραλαμβάνουν έργα ποιοτικά και μέσα στα όρια των προθεσμιών, από τους διάφορους εργολάβους, μικρούς και μεγάλους.
Η εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται να προσφέρει:
  • Μεγαλύτερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ (Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς),
  • ποιοτικότερα έργα, χωρίς υπερβάσεις χρόνου και κόστους και
  • μείωση της γραφειοκρατίας
Το νέο σύστημα ελέγχου της διαχειριστικής επάρκειας των Περιφερειών, Νομαρχιών, Δήμων και Δημόσιων Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, είναι μετεξέλιξη της μεταβατικής περιόδου, κατά την οποία οι διαχειριστικές αρχές των έργων πιστοποιούσαν τους φορείς. Πέριπου 190 φορείς έχουν πάρει από τις διαχειριστικές αρχές πιστοποιητικό επάρκειας για να υλοποιούν έργα, ενώ στόχος είναι, μέσα στο 2009, να φθάσουν τουλάχιστον τους 600, με "οροφή" τους 1.000, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το στέλεχος του ΕΛΟΤ, Φ. Κρόκος, στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009.
«Οι διαχειριστικές αρχές», όπως εξήγησε, «θα σταματήσουν να δίνουν έγγραφα επιβεβαίωσης και το πιστοποιητικό -με βάση το πρότυπο του ΕΛΟΤ- θα δίδεται τόσο από τον ΕΛΟΤ όσο και από ιδιωτικούς οργανισμούς πιστοποίησης». Στην περίπτωση των μικρών σε μέγεθος δήμων, οι οποίοι δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες, προβλέπεται, για την υλοποίηση κάποιου έργου, η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με φορείς διαχειριστικά επαρκείς, όπως οι Περιφέρειες, οι Νομαρχίες, αναπτυξιακές εταιρίες και μεγάλοι δήμοι.
Όπως είπε ο συντονιστής οργανωτικής γραμματείας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Κώστας Κοκκινοπλίτης, «γίνονται 40 πιλοτικές εφαρμογές ανά την Ελλάδα, για να δούμε τι μπορεί να προχωρήσει και αν υπάρχουν αστοχίες, εάν πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στο σύστημα, να γίνουν τώρα». Όπως διευκρίνισε, το σύστημα θα είναι έτοιμοι να λειτουργήσει στο 100% των δυνατοτήτων του ως το τέλος Φεβρουαρίου 2009. Πρόσθεσε ότι, σημαντική καινοτομία στην κατεύθυνση καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, θα αποτελέσει, το γεγονός ότι δεν θα γίνονται πια αναθέσεις πολύ μικρών έργων, αλλά θα συγκεντρώνονται πολλά μικρά και θα εντάσσονται σε ένα. Όσον αφορά το φόβο πως με αυτόν τον τρόπο θα αποκλειστούν οι φορείς, είπε πως, πρόθεση είναι να γίνουν σωστά έργα, στο σωστό χρόνο.
Στη φάση πριν από την υιοθέτηση του προτύπου του ΕΛΟΤ, έχουν υποβληθεί πάνω από 800 αιτήσεις από φορείς που θέλουν να πιστοποιηθούν για την επάρκειά τους, έχει αξιολογηθεί ένα μεγάλο ποσοστό, ενώ έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις 30 φορέων. Τα κυριότερα προβλήματα στους φακέλους εντοπίζονται σε ελλειπή οργανωτική δομή των φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: