Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τις τιμές του Φυσικού Αερίου

Στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καταφεύγει το υπουργείο Ανάπτυξης για να μπει ένα τέλος στις κερδοσκοπικές τάσεις κάποιων, που διαμορφώνουν διαφορετικές (προς τα πάνω) τιμές στο Φυσικό Αέριο, μεταξύ Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Ζητά να του δοθούν όλα τα στοιχεία, αλλά και την άποψη της Αρχής, για το θέμα, καθώς επίσης και να παίξει συμβουλευτικό ρόλο η επιτροπή, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του γενικού γραμματέα του υπουργείου προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι Κύριοι,
όπως γνωρίζετε, το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει σημαντικό ζήτημα σχετικά με τις τιμές πώλησης φυσικού αερίου για οικιακή χρήση από τις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, ιδιαίτερα αναφορικά με το γεγονός ότι οι τιμές αυτές εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες έναντι των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης παρακολουθεί τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις ΕΠΑ όσο και τη ΔΕΠΑ, η οποία είναι και βασικός τους μέτοχος.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ, για την παρακολούθηση και την εποπτεία της δραστηριότητος των ΕΠΑ καθώς και της λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου εν γένει, θα επιθυμούσαμε να έχουμε την άποψή σας για τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν σε αυτή τη διαφορά τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης, για τυχόν θέματα παράβασης όρων της από 31/8/2000 Άδειας Διανομής αερίου που κατέχουν, καθώς και για τυχόν άλλα θέματα που κρίνετε ότι σχετίζονται με τα ως άνω.
Τέλος, παρακαλούμε για τις απόψεις σας σε σχέση με μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την αποφυγή επανάληψης παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον».
Να θυμίσουμε ότι το θέμα έφθασε ως τη Βουλή, με ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαγκριώτη, αλλά και του κυβερνητικού βουλευτή Απόστολου Τζιτζικώστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: