Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Ελληνικά φρούτα σε σχολεία και σε τρίτες χώρες

Καλά νέα για τους Έλληνες αγρότες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μπροστά στην πίεση ευρωβουλευτών από χώρες - μέλη της νότιας Ευρώπης (Ελλάδα-Ιταλία-Γαλλία-Ισπανία), αποφάσισε να επιδοτήσει τόσο τις εξαγωγές προϊόντων προς τρίτες χώρες, όσο και τη διάθεση φρούτων σε σχολεία! Ειδικά για την εξαγωγή σε τρίτες χώρες, δίνει το δικαίωμα στην κάθε κράτος μέλος να συνάψει ειδική συμφωνία, διάρκειας ως τριών ετών, με τις χώρες αυτές.
Με την τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος προώθησης των αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε., δίνεται η δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να καταρτίσουν προγράμματα για την προώθηση των προϊόντων τους και στις τρίτες χώρες. Η διάρκεια του προγράμματος μπορεί να είναι μέχρι τρία έτη, συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. έως και 50%, ενώ αν πρόκειται για ενέργειες προώθησης φρούτων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κοινότητας φτάνει το 60%.
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Γκλαβάκης, σε γραπτή ανακοίνωσή του εκτιμά ότι "το σημαντικό είναι ότι στα επιλέξιμα για προώθηση προϊόντα εντάσσονται το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές. Σε συνδυασμό μάλιστα με την πρόσφατη αναθεώρηση του Κανονισμού με τα πρότυπα εμπορίας ελαιολάδου, όπου καθίσταται υποχρεωτικός ο προσδιορισμός προέλευσης για το παρθένο και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, οι ενέργειες αυτές θα λειτουργήσουν ως "δίχτυ ασφαλείας" για το ποιοτικό ελληνικό ελαιόλαδο".
Αυτά τα νέα μέτρα προώθησης αφορούν στις ενημερωτικές εκστρατείες, ιδίως για τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ), τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ), τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα (ΕΠΙΠ), τη βιολογική παραγωγή, καθώς και άλλα καθεστώτα που αφορούν στις ποιοτικές προδιαγραφές και στην επισήμανση των γεωργικών προϊόντων. "Σε μια ομολογούμενη δύσκολη περίοδο για την ελληνική γεωργία, ο Κανονισμός αυτός δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την τόνωση του ελληνικού αγροτικού εισοδήματος", δήλωσε ο κ. Γκλαβάκης.

1 σχόλιο:

bikas ioannis είπε...

Τα φρούτα υπάγονται στον ΠΟΕ καιδεν ειναι θεμα ΕΕ