Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Βιοτέχνες κατά τραπεζών

«Απαιτείται απρόσκοπτη χρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων, χαμηλότερα επιτόκια και αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής των τραπεζών για να μπορέσουμε να βγούμε από το τούνελ». Με τα λόγια αυτά περιέγραψε τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να βοηθήσουν τις υγιείς επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τον σκόπελο της οικονομικής κρίσης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Γιώργος Κασιμάτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009, στο ανοιχτό διοικητικό συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), στο οποίο συμμετείχαν και διοικήσεις Σωματείων.
«Αν οι τράπεζες δεν δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και δεν ανοίξουν άμεσα τις στρόφιγγες της δανειοδότησης τα αποτελέσματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι ολέθρια» σημείωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Σωτήριος Μαγόπουλος επισημαίνοντας ότι αν οι τράπεζες συνεχίσουν την σημερινή τους πολιτική στο μέλλον δεν θα έχουν πελάτες. «Σε μία κρίση πρέπει να είμαστε όλοι συνοδοιπόροι» τόνισε ο κ. Μαγόπουλος ο οποίος παρέθεσε στοιχεία για την πορεία του προγράμματος επιδότησης επιτοκίου και εγγύησης για κεφάλαια κίνησης του ΤΕΜΠΜΕ. Μάλιστα ο κ. Μαγόπουλος παρακίνησε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα συνεργασίας με τις τράπεζες στις οποίες απευθύνονται για να λάβουν έγκριση προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ να ενημερώνουν το Ταμείο ώστε να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις

Τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμη
Απαισιόδοξος για την πορεία της οικονομικής κρίσης εμφανίστηκε ο κ. Κασιμάτης καθώς εκτίμησε ότι το 2010 θα είναι χειρότερο γιατί τότε όπως είπε χαρακτηριστικά «θα ξεχωρίσει το σιτάρι από το κριθάρι». Σύμφωνα με τον ίδιο η οικονομική αστάθεια της τρέχουσας χρονιάς θα αποτυπωθεί στο 2010, χρονιά κατά την οποία η χώρα μας θα πρέπει να εκπληρώσει αρκετές υποχρεώσεις ως προς τον εξωτερικό της δανεισμό.
«Η αγορά για να κινηθεί κανονικά χρειάζεται ρευστό χρήμα, φθηνό σε κόστος και επαρκές σε όγκο. Το χρήμα αυτό θα πρέπει, μέσω των τραπεζών, να διοχετευθεί προς την πραγματική οικονομία και να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις με απλοποιημένες διαδικασίες» σημείωσε ο κ. Κασιμάτης υπογραμμίζοντας ότι οι τράπεζες στο χώρο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων επιδεικνύουν ουσιαστική ατολμία καθώς η προσπάθεια τους επικεντρώνεται στη συσσώρευση εμπράγματων ασφαλειών, με παράλληλη υποβάθμιση της σημασίας, της προοπτικής του επιχειρηματικού σχεδίου και της συμβολής της επένδυσης στην ενίσχυσης της παραγωγικότητας.
«Η κρίση μπορεί να φέρει την ‘κάθαρση’. Οι τράπεζες με τις χρηματοδοτικές τους επιλογές καλούνται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν, επισημαίνοντας και περιθωριοποιώντας τις μη βιώσιμες μονάδες που στηρίζονται στις συνεχείς αναχρηματοδοτήσεις των δανείων τους και όχι στην επέκταση των οργανικών εργασιών τους» ανέφερε ο κ. Κασιμάτης.

Ούτε ένα ευρώ της κρατικής ενίσχυσης εκτός Ελλάδας

Αντίθετος στα σχέδια κάποιων τραπεζών να μεταφέρουν μέρος της κρατικής ενίσχυσης του πακέτου των 28 δισ ευρώ στις θυγατρικές τους μονάδες στη ΝΑ Ευρώπη εμφανίστηκε ο κ. Κασιμάτης υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να στραφεί στο εξωτερικό ούτε ένα ευρώ από την κρατική ενίσχυση που έλαβαν οι τράπεζες και προορίζεται για την πραγματική οικονομία της χώρας μας».

Δ. Σκιαδάς: Δεν θα γίνει εξαγωγή κεφαλαίων εκτός Ελλάδας
Εργαλείο για την επιχειρηματικότητα χαρακτήρισε το χρηματοπιστωτικό σύστημα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρης Σκιαδάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας στο διοικητικό συμβούλιο του ΒΕΘ. «Το πακέτο των 28 δισ ευρώ αποτελεί εγγύηση για τις τράπεζες. Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα γίνει εξαγωγή κεφαλαίων εκτός Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Σκιαδάς.
Ο γ.γ. του ΥΠΑΝ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην απροθυμία που επιδεικνύουν κάποιες τράπεζες προκειμένου να χορηγήσουν κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). «Αν χρειαστεί να πιεστούν οι τράπεζες θα βρεθεί τρόπος» σημείωσε επισημαίνοντας ότι «επανεξετάζεται η προϋπόθεση που αφορά στα τρία συνεχόμενα χρόνια κερδοφορίας προκειμένου να ενταχθεί μία επιχείρηση στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ. «Τίποτε δεν έχει γραφτεί σε πέτρα, όλα επανεξετάζονται τόνισε ο κ. Σκιαδάς υπογραμμίζοντας ότι η κρίση είναι μία ευκαιρία για να αλλάξουν κάποια πράγματα».
Στο μεταξύ, ο κ. Σκιαδάς υπογράμμισε ότι συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έλεγχοι σε σούπερ μάρκετ, για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες περί αθέμιτου ανταγωνισμού και προέτρεψε τα παρευρισκόμενα- μέλη του Δ. Σ. του ΒΕΘ να καταγγείλουν επωνύμως τέτοιες περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: