Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Το ταξίδι της επιστροφής

Στο νησί τους επιστρέφουν οι αγρότες της Κρήτης, μετά την απόφαση που έλαβε το Συντονιστικό τους Όργανο, θεωρώντας ότι ο αγώνας τους στην Αθήνα πέτυχε και θα συνεχιστεί στο νησί. Μόνοι σταθεροί, πλέον, στα μπλόκα, οι αγρότες στον Προμαχώνα Σερρών. Από τον χώρο γύρω από το λιμάνι αποχώρησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες το πρωί συγκρούστηκαν -και πάλι- με τους αγρότες.
Στο λιμάνι βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Στη σύντομη ομιλία του, καθώς η ατμόσφαιρα ήταν βεβαρυμένη από τα δακρυγόνα, χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση και κατέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση που κρατάει από χθες το πρωί απέναντι στους αγρότες. Το ΠΑΣΟΚ, διά του Κοινοβουλευτικού εκποσώπου του, Χάρη Καστανίδη, ζήτησε την παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ.
Το ΚΚΕ "καταδικάζει τη συνεχιζόμενη καταστολή που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση κατά των αγροτών από την Κρήτη στο λιμάνι του Πειραιά. Χαιρετίζει την αλληλεγγύη που από την πρώτη στιγμή επέδειξαν στους αγρότες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και τα άλλα ταξικά σωματεία του Πειραιά. Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική. Η ΚΑΠ που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά είναι η κοινή στρατηγική όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για την απόκρουση και ανατροπή αυτής της πολιτικής χρειάζεται η συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, αποδυνάμωση των κομμάτων που υπηρετούν τα μονοπώλια", καταλήγει η ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
"Αυτή η κυβέρνηση, δεν είναι κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά κυβέρνηση των ΜΑΤ", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Για επιχείρηση τεχνητής όξυνσης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.
Πλέον, οι αγρότες που παραμένουν, σταθερά, στα μπλόκα, είναι αυτοί των Σερρών, οι οποίοι έχουν κλείσει, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, το δρόμο προς το Τελωνείο Προμαχώνα. Η διακίνηση φορτίων από και προς τη Βουλγαρία γίνεται από το Τελωνείο Θησαυρού Δράμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: