Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Κιλτίδης: Να αλλάξουμε την ποιότητα

ζωής για να αναγεννηθεί η αγροτιά


Χιλιάδες κάτοικοι ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, της Κεντρικής Μακεδονίας, ενημερώθηκαν για την εφαρμογή Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου(ΟΠΑΑΧ), από τη Δομή Στήριξης, την οποία απάρτιζε η ΑΝΕΘ και οι τοπικές αναπτυξιακές(Αντένες). Περίπου 4.500 ήταν αυτοί που συμμετείχαν στις ενημερωτικές εκδηλώσεις και πολλοί περισσότεροι αυτοί που ενημερώθηκαν κατ’ ιδίαν, από το προσωπικό της Δομής Στήριξης.

Αυτά υπογραμμίστηκαν σε εκδήλωση της Αναπτυξιακής Νομού Θεσσαλονίκης Α.Ε. – Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας Ο.Τ.Α.(ΑΝΕΘ), με θέμα «Η Εφαρμογή των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Ο ρόλος της Δομής Στήριξης» την οποία οργάνωσε στο πλαίσιο της 6ης Διεθνούς Έκθεσης για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία - 6η ZOOTECHNIA 2009, την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου (9.00 π.μ) στην αίθουσα Β’ του Συνεδριακού Κέντρου «Ν. Γερμανός»(περ. 8 της ΔΕΘ).

Στην εκδήλωση παρέστησαν η πολιτική ηγεσία και εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Κιλτίδης(φωτογραφία δεξιά). Μιλώντας για τα όσα πέτυχε η Δομή Στήριξης, αλλά και για το μέλλον των ΟΠΑΑΧ στην 4η Προγραμματική Περίοδο, είπε χαρακτηριστικά: «Ομάδα που κερδίζει, δεν την αλλάζεις. Το πολύ-πολύ να την κάνεις πιο ισχυρή. Αυτή η δομή, μ αυτό το ημικρατικό, ημιαυτοδιοικητικό γνώρισμα, θα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απευθυνόμενος στα στελέχη των Αναπτυξιακών που ήταν παρόντα στην εκδήλωση, τόνισε ότι, όσοι ομιλούν για αναγέννηση της υπαίθρου μετά τα μεγάλα αστυφυλικά κύματα, πρέπει να αναδεικνύουν ως πρώτιστο μέλημα, τη δημιουργία των ποιοτικών γνωρισμάτων της ζωής σε απομακρυσμένους και ορεινούς οικισμούς, κάτι που προώθησαν τα ΟΠΑΑΧ. «Αν θέλουμε να αναγεννηθεί η ελληνική ύπαιθρος, πρέπει, πάσει θυσία, να αλλάξουν τα ποιοτικά γνωρίσματα ζωής», τόνισε. Επεσήμανε πως υπάρχει ικανοποίηση στο υπουργείο, καθώς απορροφήθηκαν όλα τα κονδύλια.

Εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθ. Γ. Τσιότρα, την εκδήλωση χαιρέτισε ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Νικόλαος Τσοτσόλης. Όπως τόνισε, «ο ολοκληρωμένος και χωρικά προσδιορισμένος χαρακτήρας των παρεμβάσεων στη βάση συγκεκριμένων Επιχειρησιακών Σχεδίων, που εκπονήθηκαν πριν την υλοποίηση, και η λειτουργία των Δομών Στήριξης σε επίπεδο Περιφέρειας ήταν αναμφίβολα μια από τις πιο επιτυχημένες πρακτικές της Γ’ Προγραμματικής Περιόδου, και αναγνωρίσθηκε ως τέτοια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο των 5 ΟΠΑΑΧ του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιήθηκαν 52 Δημόσια Έργα συνολικού προϋπολογισμού 30.000.000,00 € που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΤΠΑ, 46 Δημόσια Έργα συνολικού προϋπολογισμού 11.000.000,00 € που χρηματοδοτήθηκαν από το Γεωργικό Ταμείο, 35 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000,00 € που χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 379 Ιδιωτικά Έργα συνολικού προϋπολογισμού 52,2 εκ. €, που χρηματοδοτήθηκαν από το Γεωργικό Ταμείο».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ότι η υλοποίηση των παραπάνω ιδιωτικών επενδύσεων είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία 319 θέσεων εργασίας.

Ο Πρόεδρος της ΑΝΕΘ, Αριστείδης Αραμπατζής, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι σκοπός της ημερίδας ήταν «να γίνει μια πρώτη παρουσίαση και αποτίμηση του έργου που έγινε τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των ΟΠΑΑΧ, στην Περιφέρειά μας, και ειδικότερα του έργου της Δομής Στήριξης που αναλάβαμε ως ΑΝΕΘ σε συνεργασία με τις λοιπές Αναπτυξιακές Εταιρίες στους επιμέρους Νομούς».

Όπως υπογράμμισε «έγιναν σημαντικότατα βήματα στην κατεύθυνση της αναζωογόνησης του αγροτικού χώρου μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων. Πολλές περιοχές έγιναν πόλος έλξης επισκεπτών καθώς μαζί με το φυσικό κάλλος προσφέρονται πλέον υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας, εστίασης και εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Τοπικά προϊόντα αξιοποιήθηκαν και βρήκαν διέξοδο στην αγορά. Επίσης έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις σε δημόσιες υποδομές που υποστηρίζουν αφενός την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και βελτιώνουν αφετέρου την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή, «όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα σαφές επενδυτικό κλίμα στις περιοχές αυτές και έχουν οπλίσει τον τοπικό πληθυσμό με σημαντικό απόθεμα αυτοπεποίθησης για την ανάληψη περαιτέρω επενδυτικών πρωτοβουλιών». Στάθηκε ιδιαίτερα στην «αναγκαιότητα συνέχισης και στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013 της προσπάθειας που ξεκίνησε στο Γ’ ΚΠΣ».

Ο πρώτος ομιλητής, Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος Μονάδας Α της Ειδικής Υπηρεσίας Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, υπογράμμισε ότι τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου του Υπουργείου Γεωργίας εφαρμόζονται σε 40 περιοχές της Χώρας. Oι συνολικοί διαθέσιμοι πόροι για τα Ο.Π.Α.Α.Χ. ανέρχονται σε συνολικό ποσό Δημόσιας Δαπάνης 361,90 εκατ. €. Το ποσό αυτό αφορά Δημόσια Έργα και Ιδιωτικές Επενδύσεις. Τα προγράμματα υλοποιούνται σε:

· 221 Καποδιστριακούς Δήμους

· 810.490 κατοίκους (στοιχεία απογραφής 1991)

· 34.183,6 τετρ.χλμ. συνολική έκταση

Όσον αφορά τη μετεξέλιξη των ΟΠΑΑΧ στην 4η Προγραμματική Περίοδο, ο ομιλητής υπογράμμισε ότι στόχος 3 του ΚΑΝ. 1698/05 του Συμβουλίου είναι η «βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και ενθάρρυνση της διαφοροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας» Τα μέτρα που προβλέπονται στον Άξονα 3 του νέου κανονισμού για την διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας περιλαμβάνουν: Διαφοροποίηση προς μη-γεωργικές δραστηριότητες, στήριξη για τη δημιουργία και ανάπτυξη πολύ μικρών επιχειρήσεων με σκοπό την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη του οικονομικού ιστού και ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων.

Η δεύτερη ομιλήτρια, Στέλλα Αικατερινιάδου, Προϊσταμένη Μονάδας Α2 της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντόπισε τα βασικότερα προβλήματα κατά την εφαρμογή των ΟΠΑΑΧ στα εξής:

  • Στα δημόσια έργα μείζον πρόβλημα ήταν η έλλειψη μελετητικής ωριμότητας των έργων που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική υπέρβαση στους τελικούς προϋπολογισμούς των πράξεων και τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση τους.
  • Στις ιδιωτικές επενδύσεις, ο μεγάλος αριθμός δικαιολογητικών του φακέλου υποψηφιότητας δυσχέραιναν την διαδικασία αξιολόγησης και οδηγούσαν σε χρονική καθυστέρηση την έκδοση αποτελέσματος αξιολόγησης.
  • Η ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού και ταυτόχρονα διαφορετικού είδους έργων και δράσεων (διαφορετικά Ταμεία, υποδομές και ενισχύσεις κλπ.) δυσκόλευε τον συντονισμό και την παρακολούθηση των Ο.Π.Α.Α.Χ. ως ενιαίων προγραμμάτων

Όπως είπε, στην τέταρτη προγραμματική περίοδο απαιτείται να υπάρξει στενή συνεργασία για τον κοινό σχεδιασμό αυτών των παρεμβάσεων με την αξιοποίηση όλων των θετικών παρακαταθηκών της Γ΄ προγραμματικής περιόδου.

Τέλος, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, Γενικός Διευθυντής της ΑΝΕΘ, Υπεύθυνος της Δομής Στήριξης, ανέλυσε την εφαρμογή των ΟΠΑΑΧ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και, ειδικά, το ρόλο της Δομής Στήριξης.

Τόνισε ότι η ΑΝΕΘ και το δίκτυο (Αντένες) των συνεργαζόμενων με αυτήν Αναπτυξιακών Εταιριών εξασφάλισαν την άμεση και πλήρη κάλυψη των αναγκών του έργου καθώς συγκεντρώνουν ικανό και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό και διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό πληροφορικής, λογισμικό προγραμματισμού και διαχείρισης γεωγραφικών πληροφοριών (G.I.S.), ειδικών εφαρμογών και βάσεων δεδομένων. Είχαν και την ανάλογη εμπειρία, καθώς αποτέλεσαν τις Ομάδες Τοπικής Δράσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των Κ.Π. LEADER I & II και LEADER +

Η Δομή Στήριξης παρείχε μια σειρά από υπηρεσίες:

  • προς τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών των γεωγραφικών ενοτήτων όπου υλοποιήθηκαν τα ΟΠΑΑΧ, ως δυνητικούς αποδέκτες των προγραμμάτων αυτών.
  • προς τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επιχορηγήθηκαν για την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο των ΟΠΑΑΧ (δικαιούχοι/ τελικοί αποδέκτες).
  • προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσον αφορά στην αξιολόγηση των προτάσεων, παρακολούθηση της πορείας υλοποίηση των έργων παραλαβή των έργων, σύνταξη και αποστολή ενημερωτικών εκθέσεων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαβασιλείου, «δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής εφαρμογής, που είναι ορεινοί και απομακρυσμένοι οικισμοί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, κατά τη διάρκεια των προκηρύξεων, έγιναν 137 ενημερωτικές εκδηλώσεις με 4.305 συμμετέχοντες. Πολλοί ήταν αυτοί που ενημερώθηκαν από το προσωπικό της Δομής Στήριξης, στα γραφεία της Κεντρικής Μονάδας και των Αντενών. Για όλες τις προκηρύξεις υποβλήθηκαν 679 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 119.598.449 ευρώ. Τελικά εντάχθηκαν και υλοποιήθηκαν 438 έργα προϋπολογισμού 62.554.304 ευρώ, για τα οποία η δημόσια δαπάνη φθάνει τα 33.200.360 €».

Δεν υπάρχουν σχόλια: