Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Στηλώνουν τα πόδια οι τοπικές κοινωνίες για το θέμα των μεταλλείων Χαλκιδικής

Καμία κουβέντα δε δέχονται οι λεγόμενες "τοπικές κοινωνίες" για το θέμα της λειτουργίας των μεταλλείων στη βορειοανατολική Χαλκιδική. Έχουν ταχθεί κατά της λειτουργίας, την ώρα που έχει αρχίσει -και συνεχίζεται- η διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με τη λειτουργία των μεταλλείων. Μάλιστα, το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής, εν μέσω των αντιδράσεων:
Εντός της αίθουσας οικολόγοι και "Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων" τάχθηκαν κατά κι από έξω αρκετές δεκάδες διαδηλωτών ήθελαν να σταματήσουν οι εξορύξεις...
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την μελέτη η οποία στη συνέχεια θα αποσταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ ο νομαρχιακός σύμβουλος, Παναγιώτης Φλωρίνης, αποχώρησε και κατήγγειλε τη διαδικασία. Ο νομάρχης Χαλκιδικής, Αστέριος Ζωγράφος, τόνισε ότι το νομαρχιακό συμβούλιο ζητά μέρος των εσόδων της εταιρίας να διατίθενται ως ανταποδοτικά οφέλη στον δήμο Αριστοτέλη.
Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, Τόλης Παπαγεωργίου, έκανε λόγο για «στημένη ιστορία και προειλημμένη απόφαση». Προανήγγειλε μάλιστα προσφυγές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συμβουλίου της Επικρατείας και σημείωσε πως θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Κατά της Μελέτης τάχθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων, Ελεάνα Ιωαννίδου.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η διαδικασία της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει για το θέμα η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η ειδική γραμματέας της επιθεώρησης, Μαργαρίτα Καραβασίλη, η δεύτερη φάση της διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στην Ιερισσό. Η κ. Καραβασίλη ζήτησε τη συμμετοχή όσων αντιδρούν, για να βελτιωθεί η μελέτη και «να υποχρεώσουμε τους επενδυτές να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος», όπως πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: