Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ποιοι απεργούν σήμερα


Να δώσουν απάντηση στο «τσουνάμι» των εχθρικών πολιτικών, με ένα μαζικό «κύμα» κινητοποίησης, κάλεσαν εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, οι εκπρόσωποι του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, που στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο, ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα σημειώνονται ραγδαίες και «εντελώς πρωτοφανείς» εξελίξεις, που φέρνουν σε όλο και πιο δυσχερή θέση τους εργαζόμενους αλλά και τους συνταξιούχους.
Σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις υπογραφές επιχειρησιακών συμβάσεων τόνισε ότι «είναι αστείο» να μην υπάρχει ρύθμιση που να μην λέει πότε μια επιχείρηση βρίσκεται σε κίνδυνο» και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ασυδοσία και εκμετάλλευση της κρίσης από κάποιους.
«Τα συνδικάτα δίνουν κατεύθυνση να μην υπάρξει καμία υπογραφή σύμβασης με αυτά τα χαρακτηριστικά», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι σκοπός των συνδικάτων δεν είναι να κλείνουν τις επιχειρήσεις.
Χαρακτήρισε βασανιστικό το πρόβλημα της ανεργίας υπογραμμίζοντας ότι στο νομό Θεσσαλονίκης ξεπερνά το 23%. Επεσήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, με το 92% των επιχειρήσεων να απασχολούν κάτω από 50 άτομα και γι’ αυτό δεν «πρέπει να μας επιβάλουν λύσεις με βάση τα πρότυπα άλλων χωρών».
Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. της ΕΔΟΘ Ν. Θεσσαλονίκης Αποστόλης Παζάρας, τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται «διαγράφουν με μια πινελιά αγώνες δεκαετιών»
«Δεν θα δεχτούμε νέες μειώσεις στις ήδη συρρικνωμένες αποδοχές των εργαζομένων», υπογράμμισε αναφερόμενος στο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο. «Για διχαστικό κλίμα που θα δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις με εργαζόμενους δύο ταχυτήτων», έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ Μάκης Κούρας.
Τέλος, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που είναι μέλος της Ε.Ε. του ΕΚΘ, τόνισε ότι με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί μόνο την ανάγκη της τρόικας αλλά και «πάγια αιτήματα των εργοδοτών».
Σε ερώτηση αν τα νέα μέτρα έχουν ανοίξει ήδη από τώρα την «όρεξη» κάποιων, ο κ. Τσαραμπουλίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία, αλλά είναι βέβαιο ότι θα «εξαντλήσουν τη βουλιμία τους το αμέσως επόμενο διάστημα». Οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν, χωρίς να την κατονομάσουν και σε επιχείρηση που κάλεσε τους εργαζόμενους να δεχθούν μείωση μισθού κατά 30%, επισημαίνοντας πως «αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε».

Άνοιξε ο «χορός» των κινητοποιήσεων
Το «χορό» των κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, άνοιξαν χθες οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα που ξεκίνησαν επαναλαμβανόμενες 24ώρες απεργίες, ενώ για σήμερα h ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία.
Επίσης σήμερα, τα δικαστήρια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά. .
Επίσης, τη συμμετοχή των εργαζομένων στον ΟΤΕ, στην Γενική Απεργία της Τετάρτης, ανακοινωσε η ΟΜΕ -ΟΤΕ.
Να συμμετάσχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της Τετάρτης καλεί τους διπλωματούχους μηχανικούς το ΤΕΕ, ενώ στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και οι δημοσιογράφοι.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν από Δευτέρα και τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί πραγματοποιούν 48ωρες απεργίες, 13-14 Δεκεμβρίου και στις 16-17 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, το προσωπικό του ΙΚΑ αναμένεται να λάβει μέρος στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου.
Σήμερα Τετάρτη απεργούν και οι 14.500 οδοντίατροι ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία. Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Στους δρόμους με τα παιδιά τους οι πολύτεκνοι
Την ίδια ώρα, να συμμετάσχουν με τα παιδιά τους, με τα παιδικά καροτσάκια τους, στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο, καλεί τους πολύτεκνους ο κεντρικός σύλλογος πολυτέκνων γονέων Ν. Θεσσαλονίκης «Οι Άγιοι Πάντες», κάνοντας λόγο για «αναπάντεχη επιδρομή», που βιώνουν τους τελευταίους μήνες οι πολύτεκνοι.
Μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρεται ότι «οι περικοπές των επιδομάτων αφορούν τους πάντες και όσους έχουν εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ, αφού όποιος έπαιρνε 1) το πολυτεκνικό επίδομα και το επίδομα του 3ου παιδιού, θα παίρνει πλέον μόνο το πολυτεκνικό επίδομα και 2) Σταματά (παγώνει) την προβλεπόμενη τιμαριθμοποίηση των επιδομάτων».

24ωρη απεργία και στον ΟΑΣΘ
Με προσωπικό ασφαλείας θα κυκλοφορήσουν αύριο τα λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ΟΑΣΘ, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Κανονικά θα λειτουργήσει, μόνο η νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78 «ΚΤΕΛ - Αεροδρόμιο».
Μετ΄εμποδίων τα δρομολόγια του ΟΣΕ λόγω των κινητοποιήσεων του προσωπικού ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σήμερα, η ΠΟΣ πραγματοποιεί στάσεις εργασίας μεταξύ 12.00-15.00 και η ΠΕΠΑ στις 06.00-09.00, 14.00-17.00 και 21.00-24.00.
Την Τετάρτη και Πέμπτη καταργούνται όλα τα δρομολόγια καθώς η ΠΟΣ πραγματοποιεί δύο 24ωρες απεργίες. Θα πραγματοποιηθούν μόνο το δρομολόγιο 604 της Πέμπτης, το οποίο θα αναχωρήσει μετά τη λήξη της απεργίας και το 605 της Πέμπτης που θα αναχωρήσει από Θεσσαλονίκη μετά τη λήξη της απεργίας. Επίσης, θα γίνουν τα διεθνή δρομολόγια 334, 335, 336, 337 (στην ελληνική τους διαδρομή θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία), 460, 461. Τέλος, την Παρασκευή το δρομολόγιο 613 καταργείται στη διαδρομή Δίκαια-Αλεξανδρούπολη και το 734 στη διαδρομή Φλώρινα-Έδεσσα.
Υπενθυμίζεται ότι στην απεργία της Τετάρτης έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα για ένα 24ωρο να παραμείνει κλειστός ο ελληνικός εναέριος χώρος και να ακυρωθούν εκατοντάδες προγραμματισμένες πτήσεις για την ημέρα εκείνη.

αναρτήθηκε από ma_kouz στον Τύπο Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: