Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Σκέφτονται τις απολύσεις, πλέον, οι επιχειρήσεις, σε ποσοστό 36%

Η υψηλότερη καταγεγραμμένη πρόθεση των επιχειρήσεων να προχωρήσουν τον επόμενο μήνα σε απολύσεις, εμφανίζεται στη μέτρηση του δείκτη Northern Greece Business Index 500 ( NGBI 500, www.ngbi500.gr) για το μήνα Νοέμβριο 2010. Ειδικότερα από τον Οκτώβριο του 2009, όταν και ξεκινούν οι σχετικές μετρήσεις του NGBI 500, ποτέ άλλοτε δεν παρουσιάστηκε ποσοστό 36% στην πιθανότητα οι επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν τον επόμενο μήνα απολύσεις.

Αντίστοιχα στα χαμηλότερα επίπεδα κυμαίνεται και η πρόθεση των επιχειρήσεων να διατηρήσουν ανέπαφο τον αριθμό των εργαζόμενων τους, καθώς το σχετικό ποσοστό περιορίζεται στο 57%.
Καθηλωμένη σε πολύ χαμηλό ποσοστό, ήτοι 7% για το Νοέμβριο του 2010, είναι η πιθανότητα οι επιχειρήσεις του δείγματος του NGBI 500 να προχωρήσουν σε προσλήψεις τον επόμενο μήνα.
Ανάλογη απαισιοδοξία αναδύεται και από την ερώτηση για την κατάσταση των επιχειρήσεων, όπου το 53% όσων απαντούν ότι είναι κακή αποτελεί και πάλι ιστορικό υψηλό στη συγκεκριμένη απάντηση, ήτοι ένα απόλυτα ενδεικτικό γεγονός της εξαιρετικής δυσμενούς κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει οι Βορειοελλαδικές επιχειρήσεις.
«Φως στο τούνελ» δεν διαφαίνεται ούτε και κατά τη διάρκεια του επόμενου εξαμήνου, αφού μόλις το 14% διαβλέπει ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση του (δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ερώτηση αυτή τους τελευταίους 13 μήνες).
Όσον αφορά στο τζίρο των επιχειρήσεων, το 19%, έναντι 22% τον Οκτώβριο του 2010 απαντά πως αυξήθηκε, το 54%, έναντι 47% τον προηγούμενο μήνα ότι μειώθηκε και το 27% ότι παρέμεινε σταθερός.
Με βάση όλα τα παραπάνω ευρήματα, ο δείκτης NGBI 500 για τον Νοέμβριο του 2010 καταγράφει τη 2η χαμηλότερη επίδοση του από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά και έτσι διαμορφώνεται στο -34 (ίδια ακριβώς ήταν και η επίδοση του Ιουλίου 2010 και χειρότερα ήταν μόνο τον φετινό Ιούνιο).

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του NGBI 500 Νοεμβρίου 2010 κατά κλάδο, οι εμπορικές επιχειρήσεις, δίνουν τις πιο αρνητικές απαντήσεις όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση τους και την προοπτική τους για το επόμενο εξάμηνο.
Ωστόσο στο ζήτημα της απασχόλησης, οι εμπορικές εμφανίζονται να έχουν την τάση τον επόμενο μήνα να κάνουν τις περισσότερες προσλήψεις, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους (μεταποιητικές-βιομηχανικές, υπηρεσιών και μεικτές). Βέβαια δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός πως το 17% των εμπορικών, που προτίθενται να προχωρήσουν σε προσλήψεις είναι πολύ μακριά από το 33% αυτών, που πιθανολογεί ότι θα κάνει απολύσεις. Δεν αποκλείεται πάντως η ελαφρά αυξημένη απασχόληση στις εμπορικές επιχειρήσεις να συνδέεται με εποχικούς λόγους τυχόν αυξημένης κίνησης στην αγορά τον τρέχοντα μήνα και σε καμία περίπτωση να μην αποτελεί ένα μονιμότερο φαινόμενο.
Από την πλευρά της η βιομηχανία-μεταποίηση εξακολουθεί να «στροβιλίζεται» στην κρίση με ποσοστό 62% των σχετικών επιχειρήσεων να δηλώνει μειωμένο τζίρο, μόλις 9% να προτίθεται να προσλάβει προσωπικό και 65% να κρίνει ως κακή την κατάσταση του.
Οι στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.
Να σημειωθεί ότι η μέτρηση για τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2010 θα ανακοινωθεί στις 5 Ιανουαρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: