Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Καμποτάζ... τέλος και με τη βούλα

Υπεγράφη χθες η κοινή υπουργική απόφαση, βάσης της οποίας καθορίζεται το περιεχόμενο της σύμβασης για την εκτέλεση κρουαζιέρας με αφετηρία τα ελληνικά λιμάνια. Η εισφορά ανά επιβάτη ορίζεται στα 3 ευρώ και 95 λεπτά. «Η άρση του καμποτάζ είναι μία θαρραλέα και απολύτως αναγκαία πολιτική κίνηση της κυβέρνησης» δήλωσε ο υπουργός θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης και πρόσθεσε ότι η σύμβαση, που συνυπέγραψε και ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Π. Γερουλάνος,
«θα προσφέρει κίνητρα για την προσέλκυση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση των αναμενόμενων ωφελειών».
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η εισφορά ανά επιβάτη και ανά κυκλικό περιηγητικό ταξίδι για πλοία με μη κοινοτική σημαία ορίζεται στο ποσό των 3 ευρώ και 95 λεπτών. Επίσης, το ποσό της εισφοράς μειώνεται κατά 20% υπό τη ρητή προϋπόθεση η εταιρεία να απασχολεί Έλληνες ναυτικούς σε αριθμό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 1% του συνολικού αριθμού των μελών του πληρώματος. Το ποσό της εισφοράς επίσης μειώνεται κατά 7% για κάθε επιπλέον ελληνικό λιμάνι που προσεγγίζει το πλοίο, σύμφωνα με το δηλούμενο πρόγραμμα ταξιδιών της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες τη νέα σύμβαση για την κρουαζιέρα θα μπορούν οι εταιρείες να την πάρουν στα χέρια τους έως τις 20 του μήνα ενώ μέσα σε αυτήν θα τίθενται οι όροι που θα πρέπει να εφαρμοστούν από τις εταιρείες για την πραγματοποίηση κρουαζιέρας στον ελλαδικό χώρο.
«Η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα αποτελεί μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Πρέπει, όμως, να γίνει με ορθό τρόπο και να μην εκφυλίζεται σε μια μορφή αδειοδότησης αμφίβολης αποτελεσματικότητας, όπως συμβαίνει σήμερα, και μάλιστα με απίστευτη γραφειοκρατία», τονίζεται εκ μέρους της ΝΔ.
Σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού συμβουλίου κρουαζιέρας, το 2008 περίπου 4,3 εκατ. επιβάτες ταξίδεψαν στην Ελλάδα, η οποία ήταν δεύτερη σε επισκεψιμότητα χώρα μετά την Ιταλία. Από μελέτες που έγιναν από Έλληνες ερευνητές έχει διαπιστωθεί ότι ο επιβάτης ξοδεύει 105 ευρώ στο λιμάνι αφετηρίας και 40 με 50 ευρώ στα ενδιάμεσα λιμάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: