Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Χωρίς αποζημίωση από το 2009 οι παραγωγοί βερίκοκων της Χαλκδικής

Έναν χρόνο κι οκτώ μήνες περιμένουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί βερίκοκων της Χαλκιδικής! Είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο (του 2009), υπέβαλαν τα χαρτιά τους στον ΕΛΓΑ, όμως χρήματα δεν είδαν. Κι αυτό επειδή ο οργανισμός υποστηρίζει ότι οι αιτήσεις αποζημίωσης έγιναν... εκτός προθεσμίας. Λες και τους ρώτησε ο Θεός, όταν έκανε παγωνιά και κατέστρεψε τις σοδειές τους τον περασμένο Μάρτιο...

Το θέμα έφθασε στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Άγγελου Τζέκη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Από την κακοκαιρία επλήγησαν οι παραγωγοί βερίκοκων της περιοχής Πορταριάς, του δήμου Νέων Μουδανιών του Ν. Χαλκιδικής.
"Είναι αποδεδειγμένο όμως και από την Ε.Μ.Υ. ότι τον Μάρτιο έπεσε παγετός στην περιοχή, καταστρέφοντας τα καρπίδια των δένδρων. Αυτό το αποδέχθηκε, σύμφωνα με τους παραγωγούς, και ο ΕΛΓΑ ο οποίος, όπως ειπώθηκε, λόγω κανονισμού αδυνατεί να προβεί στην αποζημίωση. Κανονισμός που αδικεί τους παραγωγούς γιατί δεν παίρνει υπ’ όψη του τις κλιματολογικές αλλαγές που συμβαίνουν", τονίζει στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Οι παραγωγοί έχουν απευθυνθεί πολλές φορές στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πήραν πολλές θετικές υποσχέσεις και από τους δύο, όμως δεν πήραν καμία αποζημίωση, με δραματικές συνέπειες στο εισόδημα τους.
Ο κ. Τζέκης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν θα δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ για την άμεση αποζημίωση των παραγωγών βερίκοκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: