Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ζοφερή η κατάσταση της οικονομίας του νομού Θεσσαλονίκης

Ο οικονομολόγος Κ. Ταγγίρης
«Σήμερα η κατάσταση είναι ζοφερή. Στην Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται το 25,6% των ανέργων που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ρευστότητα και η αγορά στέγνωσε. Οι τράπεζες δεν χορηγούν πλέον μπλοκ επιταγών. Υπάρχει κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 22,4% το αʼ εξάμηνο 2010, κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,8% το αντίστοιχο διάστημα, μείωση των εισαγωγών κατά 19,4% από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Ιουλίου, μείωση των εξαγωγών κατά 8,8% το ίδιο διάστημα. Στη Θεσσαλονίκη από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Αυγούστου έκλεισαν 2.140 επιχειρήσεις». Η περιγραφή αυτή ανήκει στον ...
υπεύθυνο συντονιστή του Κύκλου Πολιτικής Δράσης Οικονομίας της Διοικούσας, οικονομολόγο Κώστα Ταγγίρη, ο οποίος, σήμερα το μεσημέρι, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρς Βαρτζόπουλο και τον Αναπληρωτή Γραμματέα Παραγωγικών Τομέων Στράτο Σιμόπουλο.
Ο κ. Ταγγίρης υποστήριξε πως, για να αντιστραφεί η κατάσταση πρέπει να υπάρξει πλήρης ανάπτυξη των υποδομών, τόνωση του τουρισμού, ενεργοποίηση της Ζώνης Καινοτομίας, χτύπημα του παραεμπορίου, τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης.

Να πληρώσει το κράτος αυτά που χρωστάει
«Με οποιοδήποτε κόστος πρέπει να αυξηθεί η ρευστότητα. Το κράτος πρέπει να πληρώσει αυτά που οφείλει. Διαφορετικά, αν αφαιρούμε διαρκώς εισοδήματα, δημιουργούμε προϋποθέσεις ύφεσης και οδηγούμαστε σε οικονομικό παγετώνα», κατέληξε ο κ. Ταγγίρης.
Ο κ. Ταγγίρης σημείωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Κεντρική Μακεδονία στην οικονομία της, είναι συνδεδεμένα με τη γενικότερη κατάσταση. «Δεν μπορούμε να υπερβούμε την κρίση αν δεν υπερβούμε τις πολιτικές που τη δημιούργησαν. Όμως, οι πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του μνημονίου βαθαίνουν την κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταγγίρης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία προτείνει ένα πολυετές σχέδιο, το οποίο απαιτεί τη συναίνεση του λαού, για την έξοδο από την κρίση, το οποίο βασίζεται σε πέντε πυλώνες: 1) ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, 2) αντιμετώπιση των αιτιών που τροφοδοτούν το χρέος, 3) ανακατανομή των πόρων με προτεραιότητες την παιδεία, την έρευνα και τις υποδομές, 4) αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στο περιβάλλον και 5) καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ταγγίρης επισήμανε ότι η παρακμιακή της πορεία προϋπήρχε της κρίσης, επειδή τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρξε έντονη αποβιομηχάνιση και έλλειψη υποδομών.

Η γνώμη του κ. Βαρτζόπουλου
Ο πρόεδρος της Διοικούσαςν Επιστοπής Νομού Θεσσαλονίκης, Δ. Βαρτζόπουλος, επισήμανε την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές και περιορισμό του Δημοσίου. «Ή δεν θα το κάνει ή στην προσπάθειά του να το κάνει θα πέσει», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: