Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Στις κάρτες και σε ανελαστικές δαπάνες θα πάει ο 14ος μισθός

Σε ανελαστικές δαπάνες θα πάει το μεγαλύτερο μέρος του δώρου Χριστουγέννων. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), όσοι ανήκουν σε χαμηλά εισοδήματα (έως 1.000 ευρώ), η αξιοποίηση του 14ου μισθού έχει διαφοροποιηθεί αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα αποταμιεύουν, πλέον, κατά 6,5% και - σύμφωνα με την έρευνα - το γεγονός αποτυπώνει την ανησυχία που προκαλεί στους καταναλωτές η οικονομική κρίση. Ο ίδιοι θα διαθέσουν το 60% του δώρου των Χριστουγέννων σε ανελαστικές δαπάνες και το 30,75% του υπόλοιπου θα το διαθέσουν για την αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών(ποσό που είναι κατά 9% υψηλότερο σε σχέση με πέρσι).
Τα ποσά που θα διαθέσουν οι καταναλωτές για τη θέρμανση και τη διατροφή αυξήθηκαν κατά 1,5%, ενώ το 2,42% του δώρου των Χριστουγέννων θα απορροφήσουν άλλες δαπάνες, όπως πληρωμή ασφάλειας και τελών αυτοκινήτου, ιατρικών εξετάσεων, φαρμάκων κ.λπ.

Ζορίζονται και οι... έχοντες
Μειώσεις παρουσιάζουν τα ποσοστά για την ένδυση, τη διασκέδαση, τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, τα τυχερά παιχνίδια και την αγορά οικιακών συσκευών. Αυτές κυμαίνονται, από 0,5 έως 2,5 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ εκείνα για τα ταξίδια, μειώθηκαν, κατά τέσσερις και πλέον μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σημαντικότερη μείωση, κατά περίπου 10%, παρουσιάζεται στα υψηλά εισοδήματα (από 14,21% πέρσι, σε 4,67% φέτος).
Η έρευνα του ΚΕΠΚΑ διεξήχθη στο διάστημα 15-30 Νοεμβρίου, απαντήθηκαν 554 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων 356 τηλεφωνικά και με προσωπικές συνεντεύξεις και 198 μέσω διαδικτύου. Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί ο τρόπος, με τον οποίο οι καταναλωτές σκοπεύουν να διαθέσουν φέτος το δώρο των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: