Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Έκδοση ευρωομολόγων πρότεινε στον Γιούνκερ ο Σαμαράς

Με την άποψη Γιούνκερ, για την ανάγκη έκδοσης Ευρωομολόγων, τάχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και του υπογράμμισε πως, με την έκδοση των Ευρωομολόγων τα κράτη μέλη θα εκμεταλλευθούν "το τεράστιο εκτόπισμα ολόκληρης της Ευρωζώνης, προς όφελος όλων μας". Ειδικά για την χώρα μας, υπογράμμισε πως "τα Ευρωομόλογα θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να δανείζεται σίγουρα και φθηνά".

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς, στήριξε την έκδοση, σε πρώτη φάση, Ευρωπαϊκών ομολόγων έργων (European Project Bonds), "ώστε να χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη. Χωρίς δράσεις ανάπτυξης, θα συνεχισθεί ο κατήφορος και η κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη τη Ευρώπη".
"Οι ημέρες για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι κρίσιμες", σχολίασε ο κ. Σαμαράς. "Με την πρότασή του για την έκδοση ευρωομόλογων, ο κ. Γιούνγκερ προσφέρει λύση για έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη και ασφάλεια".
Για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς είπε στον πρόεδρο του Eyrogroup πως ανησυχεί για την κοινωνική συνοχή. "Το Μνημόνιο οδηγεί σε αύξηση του χρέους που ανατροφοδοτεί το έλλειμμα, δημιουργώντας έτσι μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Και είπα στον κ. Γιούνκερ ότι δεν μπορώ να δεχθώ πολιτικές που οδηγούν στην οικονομική, και κατά συνέπεια, στην κοινωνική εξαθλίωση τον Ελληνικό λαό. Εδώ και μήνες ζητώ συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή βαθιάς ύφεσης, μέτρα για τα οποία η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει ότι δεν ακούει. Ανέφερα, στη συνέχεια, ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του Χρέους του Μνημονίου, είναι επιβεβλημένη, διότι η αρχική πρόβλεψη της Σύμβασης ήταν μη ρεαλιστική. Όμως, πιθανοί επιπλέον όροι θα δυσχεράνουν την προσπάθεια της χώρας για μείωση του ελλείμματος", είπε.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέπτυξε και τους προβληματισμούς μου για την ανάγκη αναπτυξιακών δράσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν των προσπαθειών δημοσιονομικής πειθαρχίας. Υποστήριξε πως "ο Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να λειτουργεί ως αντίβαρο σε δύσκολες στιγμές ύφεσης". Για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, είπε πως θα πρέπει να αποκλείει ρυθμίσεις, που θα ρίχνουν έξω από τις διεθνείς χρηματαγορές, τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες, όπως η Ελλάδα.
"Εύχομαι να επικρατήσει τελικά το πολιτικό στοιχείο της Ενωμένης Ευρώπης και όχι η στενόμυαλη λογιστική λογική, που οδηγεί στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων", κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: