Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Διήμερη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΝΕΑ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Η ΜΕΡΚΕΛ

Αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η κρίσιμη διήμερη Σύνοδος Κορυφής για τις αλλαγές στην Ευρώπη και τον μηχανισμό στήριξης. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλόντ Γιούνκερ επανέλαβε την στήριξή του στην έκδοση ευρωομολόγων επισημαίνοντας ότι δεν καταλαβαίνει τη στάση Γερμανίας και Γαλλίας που εμφανίζονται αρνητικές σ' αυτό το ενδεχόμενο. Ιδιαίτερα- τόνισε - της Γερμανίας, η οποία εξάγει 50% των προϊόντων της σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα η γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνει ότι κανείς δεν θα αφεθεί στην τύχη του στη ζώνη του Ευρώ και στηρίζει σθεναρά την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου.

Το πρόγραμμα 9 σημείων της Αγγέλας
Με ένα πρόγραμμα εννέα σημείων μεταβαίνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ,στις Βρυξέλλες ,για το κρίσιμο Συμβούλιο κορυφής. Όπως εξήγησε η καγκελάριος σε χθεσινή της ομιλία στη γερμανική Βουλή , πρόκειται για εννέα προϋποθέσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί σε βάθος χρόνου η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Οι προϋποθέσεις που ανέπτυξε η κυρία Μέρκελ είναι οι εξής:
1. Με τον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων από το 2013, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλούμενης πτώχευσης κράτους μέλους, δεν μεταφέρονται κυριαρχικά δικαιώματα στις Βρυξέλλες.
2. Τα μέτρα βοήθειας θα δρομολογούνται όταν διαπιστώνεται ότι η Ευρωζώνη απειλείται ως σύνολο.
3. Η βοήθεια θα χορηγείται μόνον κατόπιν ομόφωνης απόφασης των χωρών της Ευρωζώνης.
4. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι στενά συνδεδεμένο στο Μηχανισμό.
5. Η απειλούμενη αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους ενός κράτους-μέλους θα πρέπει να διαπιστώνεται από την Κομμισιόν της ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. EKT.
6. H χορήγηση οικονομικής βοήθειας στήριξης θα συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις.
7. Ιδιώτες επενδυτές θα συμμετέχουν κατά περίπτωση στην αντιμετώπιση μιας κρίσης. Σε περίπτωση πτώχευσης μίας χώρας θα πρέπει να αναλαμβάνουν ένα κόστος και οι ιδιώτες επενδυτές.
8. Από το 2013 θα συνοδεύονται όλα τα νέα κρατικά ομόλογα με μία ρήτρα για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος ενδεχόμενης πτώχευσης.
9. Στο Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων μπορούν να συμμετέχουν και χώρες μη μέλη της Ευρωζώνης.

με πληροφορίες από το skai.gr και το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: