Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ούτε τα καταστήματα του Cosmos δεν αντέχουν την κρίση;

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στο εμπορικό κέντρο "Mediterranean Cosmos" στην Πυλαία, όπου στεγάζονται οι επιχειρήσεις τους, πραγματοποίησαν το απόγευμα οι ιδιοκτήτες των εκεί καταστημάτων. Διεκδικούν μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλουν στην ιδιοκτήτρια εταιρία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Συλλόγου Επιχειρηματιών του εμπορικού κέντρου (ενός εκ των δύο σωματείων των καταστηματαρχών, το οποίο μάλιστα δεν αναγνωρίζεται από την διαχειρίστρια εταιρία, "Πυλαία ΑΕ"), το αίτημά για μείωση των ενοικίων προσκρούει εδώ και πάνω από έναν χρόνο σε "ώτα μη ακουόντων".
Σήμερα, οι καταστηματάρχες πληρώνουν κατά μέσο όρο ενοίκιο 50-60 ευρώ/τετραγωνικό, χωρίς τον ΦΠΑ, μεσούσης της κρίσης και παρά το γεγονός ότι -βάσει στοιχείων του φορέα- περισσότερα από 30 καταστήματα εντός του εμπορικού κέντρου έβαλαν "λουκέτο" την τελευταία τριετία. Η διαχειρίστρια εταιρία, "Πυλαία ΑΕ", του ομίλου "Lamda Development", δεν δείχνει -σύμφωνα με τον σύλλογο- πρόθυμη να υπαναχωρήσει και να μειώσει τα ενοίκια. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι "η επισκεψιμότητα στο εμπορικό κέντρο είναι μειωμένη κατά 50%, σε σχέση με αυτή που είχε αρχικά υποσχεθεί η εταιρία (30.000 επισκέπτες ημερησίως), οι πωλήσεις έχουν πέσει κάθετα λόγω της κρίσης, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα καθιζήσεων και τα τέλη, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως, που βάσει σύμβασης πληρώνουν οι επιχειρήσεις για δράσεις μάρκετινγκ, διαφήμισης, φύλαξης και καθαριότητας δεν είναι ανταποδοτικά".
Τα στοιχεία έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο απερχόμενος πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Αλεξανδράκης, ιδιοκτήτης καταστήματος εποχικών ειδών εντός του Mediterranean Cosmos. Το κατάστημα έκλεισε πριν λίγες ημέρες, καθώς "δεν τα έβγαζε πέρα" και οι εγγυήσεις (σ.σ. οι καταστηματάρχες έχουν δώσει "μπροστά" έξι μηνιαία μισθώματα, κατατεθειμένα σε τράπεζες) κατέπεσαν, με αποτέλεσμα την αποπομπή του επιχειρηματία. Σύμφωνα με τον κ.Αλεξανδράκη, αντίστοιχη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και για άλλα καταστήματα.
Από την πλευρά της, η διοίκηση του εμπορικού κέντρου, πάλι με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστηρίζει ότι, στο πρώτο 10μηνο του 2010, ο τζίρος μειώθηκε μόνο κατά 9%, σε σχέση με πέρυσι, ποσοστό πολύ ικανοποιητικό σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς. Ισχυρίζεται, ακόμη, ότι η πληρότητα του κέντρου προσεγγίζει το 99%, με μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων για νέα συνεργασία.
"Θολή" είναι η απάντηση στην ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των ενοικίων: "Σε ό,τι αφορά θέματα εμπορικής πολιτικής, αυτά ρυθμίζονται από τις επιμέρους συμβάσεις του κέντρου με τους καταστημάρχες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η σχέση κόστους πωλήσεων για τους δραστηριοποιούμενους καταστηματάρχες είναι ανταγωνιστική, σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: