Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Στάση πληρωμών στους δήμους για τα έργα του προγράμματος "Θησέας"

Την τακτική μιας «ιδιότυπης» στάσης πληρωμών εφαρμόζει η κυβέρνηση. Δε χρηματοδοτεί ήδη ολοκληρωμένα έργα των δήμων, στο πλαίσιο του προγράμματος "Θησέας". Αυτό υποστηρίζει ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης. Μάλιστα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για το θέμα.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Καλαφάτης υποστηρίζει ότι «η ίδια η κυβέρνηση απαξιώνει τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, αφού δεν δίνει πόρους και αναπτυξιακά όπλα στους Δήμους, ώστε να μπουν χωρίς φοβίες στις σκληρές μάχες που έχουν μπροστά τους».
Επισημαίνει ότι σήμερα, με τη διακοπή της χρηματοδότησης για ήδη ολοκληρωμένα έργα του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, η κυβέρνηση υιοθετεί την τακτική μιας «ιδιότυπης» στάσης πληρωμών, που οδηγεί σε αδιέξοδα Δήμους και εργοληπτικές εταιρίες. Αδιέξοδα που μεταφράζονται σε κλείσιμο τέτοιων εταιριών, απολύσεις εργαζομένων και αναπτυξιακή αδράνεια, η οποία ενισχύει το φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Ο κ. Καλαφάτης ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς, αν θα επαναφέρουν την ομαλή ροή χρηματοδοτήσεων για αποπληρωμή έργων και διερευνά τις κυβερνητικές προθέσεις για «παροχή αναπτυξιακών εργαλείων στους νέους Δήμους, ενίσχυση του εργοληπτικού κλάδου και συγκράτηση των θέσεων εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: