Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων της τρόικας με την κυβέρνηση συνεχίζονται, με αποτέλεσμα να αναβληθεί για αύριο η συνέντευξη Τύπου που θα δινόταν για τις λεπτομέρειες των νέων επιταγών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η εμπλοκή προέκυψε καθώς η τρόικα δε συμφωνεί με τις μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ στο Δημόσιο, τις οποίες θεωρεί προσλήψεις. Διαφωνεί, επίσης, και με τις θέσεις της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Αυτήν την ώρα, γίνεται νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών. Με δεδομένο ότι το δημοσιονομικό σκέλος έχει «κλείσει» με το νέο προϋπολογισμό, αντικείμενο των συζητήσεων παραμένει η ταχεία προώθηση των αλλαγών σε δημόσιο τομέα και ΔΕΚΟ.
Για τις εξελίξεις στην οικονομία, ο υπουργός Γιώργο Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα «δεν σκάλωσαν» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμπληρώνοντας με νόημα, πως υπάρχει «σειρά από ζητήματα, τα οποία είναι δύσκολα και χρειάζονται διαπραγμάτευση και αυτό κάνουμε. Κάθε φορά προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα».
Υπενθύμισε δε, ο υπουργός ότι μέσα από τέτοιες διαδικασίες απεφεύχθη η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, επιβεβαιώνοντας εμμέσως -και μέσω της επιλογής του συγκεκριμένου παραδείγματος- ότι η τρόικα ασκεί σκληρές πιέσεις για ανατροπές σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις. «Η διαπραγμάτευση έχει εστιάσει κυρίως στα μεγάλα διαρθρωτικά θέματα, δηλαδή οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο τομέα, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις ΔΕΚΟ, πώς θα προχωρήσουμε με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας, πώς θα προχωρήσουμε με αλλαγές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αυτά που είναι τα μεγάλα διαρθρωτικά ζητήματα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια» επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: