Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Άντε να τη βγάλεις!

Δημοσιεύω αυτούσιο email περί οικονομικής κατάστασης. Διαβάστε και κάντε υπομονή. Θα καταλήξει εκεί που πρέπει ο... οικονομολόγος που μας το έστειλε και θα διαπιστώσετε ότι έχει δίκιο!


Όλη η κατάσταση χάλια. Παίρνεις ας πούμε 1000 ευρώ μισθό. Χ 14 (λέμε τώρα) = 14.000
Σε αυτό έχεις κρατήσεις 35% = 4900 ευρώ άρα τσεπάτα έχεις 9.100. Απο αυτά τα 9.100
ας πούμε ότι ξοδεύεις τα 2.000 για να φάς (σούπερ μάρκετ κτλ) άρα έχουν ένα μέσο ΦΠΑ 13%, οπότε 260 ευρώ. Πες ότι βάζεις και βενζίνη 500 λίτρα το χρόνο Χ 1.5 = 700 ευρώ, οπότε απο αυτά τα 500 είναι και εκεί φόρος. Μένουν κάποια που τα θες για να πας διακοπές, να ντυθείς και να πας σινεμα κτλ, άς τα πούμε 3.000 Χ 23% άρα ακόμα 690 ευρώ σε φόρους.
Μέχρι τώρα έχεις δώσει:
4900
260
500
690
____
6.350 απο τα 14.000 που παίρνεις.
Βάλε ότι έχεις και ένα αμαξάκι και μια βέσπα, άντε να είσαι και προνομιούχος να έχεις και εξοχικό - τσάκα και άλλο ένα 500 αρικο για τέλη-φόρο κτλ κτλ άρα
6.850
Βάλε και ότι αλισβερίσι να κάνεις με το δημόσιο, θες παράβολα, κέρατα μέρατα (βλέπε 80 ευρώ η έκδοση διαβατηρίου) άντε να τα κάνω στρογγυλά 7.000.
Αυτό είναι το 50% λοιπόν του εισοδήματός σου, σε άμεσσους και έμμεσους φόρους.
Μέσα απο αυτά λοιπόν, πληρώνεται ας πούμε και ο δάσκαλος του παιδιού σου.
Αυτός παίρνει 1.000 ευρώ και πληρώνει φόρο ας πούμε και αυτός τα ίδια με εσένα.
Δηλαδή άλλα 7.000
Σωστό?
ΛΑΘΟΣ.
Αυτά τα 7.000 δεν υπάρχουν σαν λεφτά.
Γιατί δεν υπάρχουν? Γιατί προέρχονται απο τους φόρους σου. Άρα απο χρήμα που προέρχεται απο φόρους πως γίνεται να κρατάς φόρο;
Παράλογο? Εντελώς.
Ενα λοιπόν το κρατούμενο.
φορολογούμε μισθούς, οι οποίοι προέρχονται απο εισόδημα που έχει προέλθει απο φορολογία, άρα αυτό το χρήμα ΔΕΝ υπάρχει στο κύκλωμα, είναι καθαρά λογιστικό.
Με αυτή την έννοια, έρχομαι να πώ, ότι το πρόβλημα είναι διαφορετικό. Εχει να κάνει με τις δαπάνες και πως τις λογίζουμε στα βιβλία μας.
Όσα τέλη και να αυξήσουν, όσους φόρους και να βάλουν, δεν κάνει σούμα.
Και δεν έχω ασχοληθεί με λοιπές κρατήσεις, τύπου ΟΓΑ κτλ, ούτε με τα διάφορα άλλα, περι φόρου εισαγωγών, όπου φέρνεις κάτι απο έξω, πληρώνεις φόρο, το πουλάς στον έμπορο, πληρώνεις φόρο, το πουλάει αυτός στον καταναλωτή, πληρώνει φόρο...
Κάπου στην δεκαετία του 60 έγινε το λάθος, μια δημιουργική λογιστική που λένε και απο τότε προσπαθούμε αντί να συνέλθουμε, να διατηρήσουμε τη βλακεία που έγινε τότε.
Αν το πρόβλημα δεν ήταν τόσο σύνθετο, αυτά που λένε ότι χρωστάμε ο καθένας 20.000 ευρώ σύνολο και κλείνουμε, θα είχαν γίνει. Θα έβαζε ένα φόρο -φαρμάκι- θα μας άνοιγε ο κ(...) 5 χρόνια και θα καθαρίζαμε.
Δεν είναι ετσι.
Μιά μάζα 3.000.000 ανθρώπων συντηρεί άλλα 7.000.000.
Δεν βγαίνει ρε παιδί μου, δεν γίνεται, ειδικά όταν έχεις και 300 που τρώνε όσο οι 7.000.000 all together που λένε και στην Σαξωνία.
Το ίδιο έχει γίνει και στο παρελθόν, στη Ρώμη, στο Βυζάντιο, στην Αρχαία Ελλάδα, παντού. Και κάθε φορά φέρνει αναταραχές, που οδηγούν σε ανωμαλίες.
Το θέμα είναι πως όλες οι λύσεις που έχουν προταθεί ως κοινωνικά αποδεκτές, διοικητικά και πρακτικά, είναι καθαρά μεταβατικές και όχι μόνιμες. Για τον λόγο αυτό, σκάστε και πληρώστε, γιατί αν δεν πληρώσετε, θα χαθείτε απο προσώπου γής σαν καταναλωτές και σαν μονάδες.
Φυσικά μπορούμε να επαναστατήσουμε και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, αλλά επειδή είμεθα και Ελληνες ο πρώτος που θα πάρει την δύναμη των αποφάσεων, θα λειτουργήσει με το ένα χέρι στο τσουκάλι και το άλλο χέρι να χαιρετάει απο το μπαλκόνι.
Για εμένα, υπάρχει μόνο μία λύση.
Δώστε τη χώρα σε μια εταιρεία λογιστών και πείτε = Βγάλτε κέρδος 20% με 5% ανεργία και μέσο εισόδημα 1.500 ευρώ.
Ότι παραπάνω βγάλετε δικό σας.
Εκεί να δείτε πως κλείνουν τα ελλείματα και κόβονται τα τακουνάκια της εξουσίας.
Και να ξέρετε ένα πράγμα, η μεγαλύτερη βλάβη, η μεγαλύτερη βλακεία, η μεγαλύτερη μ(...) που έχει καταστρέψει τον κόσμο, είναι ΕΝΑ μόνο πράγμα.
Η Πίστωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: