Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

"Σκληρό... πορνό" στο στικάκι του προϋπολογισμού

Ο πρόεδρος της Βουλής
Φ. Πετσάλνικος με το...
στικάκι στο χέρι
Για άλλη μία φορά, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, ένα στικάκι, αντί για τους γνωστούς τόμους του προϋπολογισμού. "Για οικονομία και περιβαλλοντικούς λόγους", όπως ανακοινώθηκε από πέρσι, που άρχισε να ισχύει αυτό. Μόνον που αυτήν τη φορά το περιεχόμενο από το στικάκι ήταν... σκληρό πορνό (όσον αφορά τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους). Κι αυτό επειδή ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή μπορεί να
τολμάει να βάλει τάξη σε χρονίζοντα προβλήματα, όμως δεν περιλαμβάνει μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν τους οικονομικά αδύναμους. Δεν υπάρχει ούτε μια πρόβλεψη για ολόκληρες κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Την ίδια στιγμή προβλέπεται αύξηση της ανεργίας στο 14,6% το 2011 και 14,8% το 2012.
Η κύρια προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να τονώσει αυτό που μας αρέσει να ονομάζουμε "βαριά βιομηχανία της χώρας" - τον τουρισμό. Έτσι μειώνει τον ΦΠΑ από το 11% στο 6,5%. Αυξάνει, όμως, τον ΦΠΑ από το 11% στο 13% σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Ποιο το κέρδος; Αν αυξηθεί η τιμή σε γάλα, κρέας, λαχανικά, καφέ, δημητριακά, ψωμί, λάδι, γλυκά, χαρτικά, θα σκεφτώ να πάω διακοπές επειδή οι τιμές θα έχουν πέσει; Φυσικά όχι, αφού, αντίθετα, παρά τη μείωση του ΦΠΑ οι τιμές θα αυξηθούν. Γιατί και τα ξενοδοχεία χρειάζονται προμήθειες -που θα πωλούνται, πλέον, με αυξημένο ΦΠΑ.
Επίσης μειώνεται ο ΦΠΑ στα φάρμακα από το 6,5 στο 5,5%. Όμως, μόλις πριν μικρό χρονικό διάσημα είχαν ανατιμηθεί τα φθηνά φάρμακα.
Επίσης, από τον Οκτώβριο μεγάλη επιβάρυνση θα υπάρξει για τους καταναλωτες με την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Υπάρχουν και θετικά σημεία
Στα θετικά αυτού του προϋπολογισμού μπορούν να προσμετρηθούν οι συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις εφοριών και τελωνείων που ξεπερνούν τις 100 στον αριθμό. Επίσης, η προσπάθεια να τονωθεί η οικοδομή με την αναστολή για 2 χρόνια του πόθεν έσχες για την Α' Κατοικία.
Γίνεται επίσης προσπάθεια να σταματήσει η σπάταλη σε ΔΕΚΟ αλλά και στον τομέα της υγείας. Ειδικά στον τελευταίο προβλέπεται η μείωση των δαπανών υγείας κατά 2,1 δισ ευρώ λόγω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων από την μείωση των τιμών των φαρμάκων και τις νέες διαδικασίες προμηθειών καθώς και το νεο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων.
Ειδική μνεία έγινε για τις ΔΕΚΟ. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, όχι μόνον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων στις ΔΕΚΟ, αλλά αντίθετα είπε πως "δεν θα χρειαστεί να γίνουν απολύσεις" και "η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθειες να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας". Πρόσθεσε, όμως, ότι "αυτό θα γίνει αν επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του λειτουργικού τους κόστους και αν γίνουν οι ΔΕΚΟ πιο αποδοτικές". Δηλαδή;
Δηλαδή... μαύρα τα μελλούμενα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: