Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Οι απαντήσεις σε τέσσερα βασικά ερωτήματα για την οικονομία

Η κρίση στην ευρωζώνη αυτήν την εβδομάδα έπληξε την Ιρλανδία, ως αφετηρία έχει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις τεχνικού χαρακτήρα, που δίνουν τροφή σε φημολογίες, ως υπόβαθρό έχει τη δυνατότητα της μετάδοσής της, την ώρα που αβέβαιη είναι η ικανότητα όλων των Ευρωπαίων, να ξεπεράσουν οριστικά αυτήν την κρίση. Ακολουθούν οι απαντήσεις σε τέσσερα βασικά ερωτήματα γιά την ευρωζώνη:


1.Τί βάζει φωτιά στην πυριτιδαποθήκη;
Ηδη όταν μαινόταν, την άνοιξη, η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε ένας διάχυτος φόβος, ότι μπορεί να επεκταθεί η κρίση αυτή σε άλλους 'αδύναμους κρίκους' στην 16μελή ευρωζώνη, ας πούμε την Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, ακόμα και στην Ισπανία... Τώρα αναβίωσε ο φόβος, με την εκδηλωθείσα κρίση των τραπεζών στην Ιρλανδία. Εξίσου όμως αναβίωσε, επειδή στις 28 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφάσισε, μετά το 2013 να διαιωνιστεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, που συστάθηκε την άνοιξη φέτος. Ανοίγοντας τη δημόσια συζήτηση, πριν όμως να ξεπεραστεί η κρίση, οι Ευρωπαίοι ανέλαβαν τον κίνδυνο να ταραχθούν οι χρηματαγορές, που αποστρέφονται τις αβεβαιότητες. Υπάρχουν, εντούτοις, αυτές και διαμορφώνονται μάλιστα σε πολλά επίπεδα...Θέλει η Γερμανία να τροποποιηθεί το κοινοτικό δίκαιο, όμως η διαδικασία αυτή είναι μακρά και δυσχερής, ενώ οι τεχνικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, γιά τη μετατροπή του ισχύοντος μηχανισμού στήριξης, είναι περίπλοκες και δίνουν έδαφος σε πολλή φημολογία. Ανησυχούν, στο μεταξύ, οι ιδώτες επενδυτές, μήπως τελικά τους ζητηθεί να μετάσχουν στο μηχανισμό στήριξης μετά από το 2013.

2.Ποιοί είναι οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης ;
Με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, η κρίση δεν τελείωσε. Τώρα ζήτησε η Ιρλανδία εξωτερική βοήθεια. Βοηθώντας την οι εταίροι ήλπισαν να κατευνάσουν τις αγορές. Ομως το ευρώ διολίσθησε έναντι του αμερικανικού δολαρίου, τα σπρεντς στα κρατικά ομόλογα 'αδυνάμων κρίκων' της ευρωζώνης αυξήθηκαν, επιλέγεται από τους κερδοσκόπους η Πορτογαλία ως νέος 'στόχος'...Η έμπρακτη δυσπιστία των αγορών, έως τώρα, κάνει ακόμα και την Ισπανία, την τέταρτη οικονομία στην ευρωζώνη, έναν δυνητικό σήμερα, ίσως όμως πραγματικό αύριο, 'στόχο'...Αραγε τα διαθέσιμα ποσά στον νυν μηχανισμό στήριξης θα αρκέσουν; Πιθανόν και όχι..."Οποια ποσά κι αν απαιτηθούν, θα δοθούν", σχολίασε πάντως ανώνυμα όμως μία ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή με δηλώσεις της στο Γαλλικό πρακτορείο.

3.Απειλείται, λοιπόν, η ευρωζώνη;
"Πολιτικοί υπεύθυνοι καθημερινώς αντί να αποφασίζουν, κάνουν μόνον σχόλια...", επισήμανε με θυμό τις προάλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής των Βρυξελλών, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενοχλημένος απ αυτήν την 'κακοφωνία'. Αληθεύει, ότι εντάσεις τροφοδοτήθηκαν από δηλώσεις του τύπου "διακυβεύεται η επιβίωση του ευρώ". Ομως, παραμένει το γεγονός ότι το μέλλον του ευρώ, το οποίο κλυδωνίστηκε με την δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, σήμερα παρουσιάζεται, ωστόσο, πολύ πιό βέβαιο. Εχει μεσολαβήσει η σύσταση μηχανισμού στήριξης, τόσο γιά την Ελλάδα όσο και γι άλλους 'αδύναμους κρίκους' στην ευρωζώνη.

και 4.Τα μέλη της ευρωζώνης, θα τιμήσουν τα χρέη τους;
Συνομολογείται από οικονομολόγους ότι η αναδιάρθρωση χρεών κρατών μελών της ευρωζώνης είναι αναπόφευκτη. Αυτό, μέσω επιμήκυνσης του δεδομένου χρέους, ή μέσω διαβουλεύσεων γιά μία 'ελεγχόμενη' (γιά τους δανειστές) πτώχευση ενός μέλους της ευρωζώνης...ή, επίσης, μέσω μιάς συμφωνίας, γιά μείωση των δόσεων των τοκοχρεωλυσίων κάποιου μέλους. "Βαραίνει", πολύ, η γερμανική θέση, μετά το 2013 και οι ιδιώτες αγοραστές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, να συμμετέχουν στη διαδικασία διάσωσης ενός κράτους μέλους, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης, στο μέλλον, 'ελεγχόμενης' αναδιάρθρωσης του χρέους του κράτους αυτού (πτώχευσης). Ομως, τί κι αν τονίζεται, ότι κάτι τέτοιο θα γίνεται "αυστηρά κατά περίπτωση" και "μόνον γιά το μετά το 2013 κρατικό χρέος"... Αυτό που παραμένει στο μυαλό των παικτών στις αγορές, είναι ότι "οι αναδιαρθρώσεις χρέους είναι αναπόφευκτες" μέσα στα όρια της ευρωζώνης, "ακόμα και πριν να έλθει το 2014"...

από το i-reporter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: