Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Εξειδικεύονται οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας

Τάσεις... εξειδίκευσης παρουσιάζουν, τελευταία, οι αγροτικοί νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), σύμφωνα με την οποία οι νομοί της κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζουν σταδιακά κάποιες τάσεις εξειδίκευσης στην καλλιέργεια συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων. Έτσι, στην Ημαθία ασχολούνται περισσότερο με τη δενδροκομία, στις Σέρρες με τις μεγάλες καλλιέργειες, παρά τους περιορισμούς των περιβαλλοντικών συνθηκών Ramsar και Natura 2000, στην Πιερία εκτρέφουν πουλερικά, ασχολούνται με την αμπελουργία και τα κηπευτικά.

Την έρευνα εκπόνησαν οι Βαγής Σαμαθρακής (καθηγητής ΑΤΕΙΘ), Ουρανία Νόττα (αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΤΕΙΘ), Αθανάσιος Ράγκος (επιστημονικός συνεργάτης ΑΤΕΙΘ) και Ευθυμία Αυγένου (τεχνολόγος γεωπόνος). Την παρουσίασαν σήμερα, κατά τη διάρκεια του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου της Εταιρίας Οικονομολόγων Θεσσαλονίκης (ΕΟΘ), που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το ΑΤΕΙΘ.
Στην έρευνα μελετήθηκαν δεδομένα της ακαθάριστης αξίας της παραγωγής για επιλεγμένα έτη της περιόδου 1982-2006. Ο νομός που παρουσιάζει τον υψηλότερο συντελεστή εξειδίκευσης διαχρονικά είναι εκείνος της Ημαθίας, κάτι που ήταν φυσικό, αφού είναι γνωστή η ενασχόληση των αγροτών του νομού με την ροδακινοκαλλιέργεια.
«Η δενδροκομία παρουσιάζει διαχρονικά ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση στην περιφέρεια (0,54-0,68, έναντι π.χ., 0,12-0,40 στη Θεσσαλονίκη), λόγω της ύπαρξης του πυρήνα παραγωγής νωπών φρούτων στο νομό Ημαθίας - κυρίως - και στο νομό Πέλλας δευτερευόντως. Η επικράτηση της δενδροκομίας σ’ αυτές τις περιοχές οφείλεται στην έντονη προστασία των κλάδων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), καθώς και στις κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες», αναφέρουν οι μελετητές.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακόμα:
-Την εξειδίκευση του νομού Σερρών σε μεγάλες καλλιέργειες, η οποία, όμως, δε συνάδει με τις επιδιώξεις περιβαλλοντικής προστασίας για το νομό, λόγω της ύπαρξης της προστατευόμενης από διεθνείς συμβάσεις (RAMSAR, Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000) λίμνης Κερκίνης.
-Την εξειδίκευση του νομού Ημαθίας σε δενδροκομία, παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών και χοιροτροφία.
-Στην Πέλλα, η σημασία της δενδροκομίας και ορισμένων βιομηχανικών φυτών αυξάνεται σε σχέση με άλλους κλάδους.
-Η Πιερία παρουσιάζει σαφή τάση εξειδίκευσης σε πουλερικά, αμπελουργία και κηπευτικά.
-Στη Θεσσαλονίκη, οι εδαφοκλιματικές και εγγειοδιαρθρωτικές συνθήκες ευνοούν την παρουσία μεγάλου αριθμού κλάδων παραγωγής, ενώ, συγχρόνως, το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον ενθαρρύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων σε διάφορους κλάδους παραγωγής.
-Στο Κιλκίς, ο χαμηλός συντελεστής εξειδίκευσης οφείλεται στην επικράτηση μεγάλου αριθμού κλάδων ζωικής παραγωγής και στο χαμηλό ποσοστό αρδευόμενης έκτασης.
-Ο σταθερά σχετικά υψηλός συντελεστής εξειδίκευσης του νομού Χαλκιδικής σχετίζεται με την επικράτηση παραδοσιακών για την περιοχή κλάδων παραγωγής.

Ο... Σημίτης ξέρανε τα σταφύλια
Μεταξύ των κλάδων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιφέρεια είναι η αμπελοκαλλιέργεια: κι όμως, παρουσιάζει μειωτική τάση ως προς τη συγκέντρωσή της, έχοντας φτάσει σε επίπεδα "ναδίρ" το 2003. Η μείωση ήταν, σύμφωνα με τους ερευνητές, καρπός της ασκηθείσας πολιτικής. Λόγω των περιορισμών που ετέθησαν τη μετά το 2000 χρονική περίοδο, εκριζώθηκε μεγάλος αριθμός αμπελώνων.
Εντούτοις, ο κλάδος διαθέτει σημαντικές προοπτικές για την περιφέρεια, ιδιαίτερα σε πυρήνες περιοχών που διαθέτουν δυνατότητες παραγωγής οίνων ποιότητας.
Οι κλάδοι με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης (ελαιόλαδο, αγελαδοτροφία, χοιροτροφία και πτηνοτροφία) μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία για την άμβλυνση εγγενών προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας, με την ανάπτυξη παραγωγικών συστημάτων ποιότητας», επισημαίνουν οι μελετητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: