Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Δε δέχονται περικοπές σε 13ο και 14ο μισθό οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Αποφασισμένοι να αντισταθούν στο ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και 14ου μισθού και να διαφυλάξουν τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη, τα μηνύματα από την αγορά εργασίας είναι δυσοίωνα καθώς, όπως αναφέρει ο Ηλίας Σαρακηνίδης, νομικός εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, εκατοντάδες εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε άτυπες μειώσεις ωρών εργασίας ή μισθού, την ίδια στιγμή που η επιθεώρηση εργασίας αδυνατεί να πραγματοποιήσει ελέγχους.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η υπό εξέταση ρύθμιση για την υποβάθμιση του ΟΜΕΔ, κάτι που θα επιφέρει πληγμα στη δυνατότητα των εργαζόμενων να υπερασπιστούν τα κεκτημένα δικαιώματά τους. Μέσα σε όλα αυτά, η επιθεώρηση εργασίας φαίνεται ότι είναι με δεμένα χέρια καθώς δεν διαθέτει το προσωπικό για να πραγματοπποιήσεις ελέγχους.
Το θέμα των συμβάσεων εργασίας σε σχέση και με την τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Γιώργος Πεταλωτής επανέλαβε ότι οι «συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αυτές που μας εκφράζουν», ωστόσο, οι επιχειρησιακές γίνονται για να σωθούν όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι το θέμα των εργασιακών έχει ήδη συμφωνηθεί στο Μνημόνιο: «Τώρα διαπραγματευόμαστε τους τρόπους εφαρμογής», είπε χαρακτηριστικά.

Συντάκτης november

Δεν υπάρχουν σχόλια: