Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Απαισιόδοξοι οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες για το μέλλον των επιχειρήσεων τους

ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Δε φαίνεται να βλέπουν, άμεσα, φως στο τούνελ της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, επτά στους δέκα μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, με την αισιοδοξία μάλιστα για το μέλλον των επιχειρήσεων τους βρίσκεται στο ναδίρ των τελευταίων ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ στους δέκα (81,4%) δηλώνουν ότι είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον των επιχειρήσεων τους όταν ένα χρόνο πριν το ποσοστό διαμορφωνόταν σε 63% και το 2008 σε 58%.

Η απαισιοδοξία τους κατά κύριο λόγο είναι απόρροια της μείωσης του τζίρου τους που μέσα σε ένα χρόνο διολίσθησε, κατά μέσο όρο 40%, ενώ για το επόμενο εξάμηνο οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις των επιχειρήσεων τους κάθε άλλο παρά ευοίωνες φαντάζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ στους δέκα (81%) επιχειρηματίες εκτιμούν ότι τα έσοδα τους θα περιορισθούν, όταν ένα χρόνο πριν, το ποσοστό διαμορφωνόταν σε 68%.
Την ίδια ώρα στον αστερισμό των απολύσεων φαίνεται να ζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές καθώς τον τελευταίο χρόνο, όσες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι περιόρισαν το προσωπικό τους, προχώρησαν, κατά μέσο όρο, σε απολύσεις τριών ατόμων .
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα με θέμα «Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης-Οι προοπτικές για τις ΜμΕ της Θεσσαλονίκης» που εκπόνησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΒΕΘ πραγματοποιεί για τρίτη συνεχή χρονιά-κάθε Νοέμβριο-την εν λόγω έρευνα, η οποία καταδεικνύει τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές των ΜμΕ της Θεσσαλονίκης όπως αυτές αποτυπώνονται μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 700 επιχειρηματιών –μελών του ΒΕΘ, το διάστημα από τις 19 έως τις 23 Νοεμβρίου.

‘Πρωτιά’ στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών
Οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες (81%) στην έρευνα εκτιμούν ότι το επόμενο εξάμηνο θα εμφανίσουν μειωμένο τζίρο, ενώ το 16% πιστεύει ότι δεν θα δει καμία μεταβολή. Μόλις το 3% απάντησε ότι αναμένει αύξηση εσόδων.
Ένα χρόνο νωρίτερα στην αντίστοιχη ερώτηση το 68% των ερωτηθέντων έκανε λόγο για περιορισμό εσόδων, το 24% για στασιμότητα και το 8% για αύξηση.
Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι ΜμΕ της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας είναι ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο είδαν το τζίρο τους να συρρικνώνεται, κατά μέσο όρο 40%, με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών να παρουσιάζουν οριακά μεγαλύτερη μείωση, που μεταφράζεται σε 42,1%.
Στην ερώτηση ‘ πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον της επιχείρησης σας;’ το 81,4% απάντησε λίγο/καθόλου με τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών να εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξες (85,3%), τις μεταποιητικές να ακολουθούν (79,8%) και τις μικτές να έπονται με 78,7%.

Στο δρόμο της …απόλυσης
Μειωμένο είναι το ποσοστό των επιχειρηματιών, έναντι του περσινού Νοέμβρη, που δηλώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα διατηρήσουν το υφιστάμενο προσωπικό τους. Συγκεκριμένα το 67,3% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα διατηρήσει το προσωπικό του, ενώ ένα χρόνο πριν το εν λόγω ποσοστό άγγιζε το 78%. Έτοιμο να προχωρήσει σε απολύσεις το επόμενο διάστημα είναι το 28% των συμμετεχόντων επιχειρηματιών ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα το ποσοστό ήταν στο 11,7%. Ιδιαίτερα μικρό είναι το ποσοστό εκείνων που προσανατολίζονται σε προσλήψεις, 4,7%, έναντι 10,3% πέρυσι. Στην ερώτηση «πόσα άτομα απολύθηκαν από την επιχείρηση σας τον τελευταίο χρόνο;», οι επιχειρηματίες που δήλωσαν ότι ακολούθησαν αυτή την τακτική, κατά μέσο όρο, απέλυσαν τρεις εργαζόμενους. Ο αριθμός των εργαζομένων που είδαν την πόρτα της εξόδου αυξάνεται οριακά στις μεταποιητικές (3,1) ενώ στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών διαμορφώνεται σε 2,8 και στις μικτές σε 2,9.

Έξι στους δέκα δεν κατόρθωσαν να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες
Σταθερή σχέση με την κύρια τράπεζα, με την οποία συνεργάζονται, φαίνεται να έχουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Το 56,9% δήλωσε ότι διατηρεί την ίδια σχέση που είχε στο παρελθόν με την τράπεζα που κυρίως συνεργάζεται, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα το ποσοστό ήταν στο 54% και το Νοέμβριο του 2008 στο 58%. Καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν απαντά ότι είναι μόλις το 0,7% ενώ τον περσινό Νοέμβριο το ποσοστό ήταν σαφώς αυξημένο(6%) και ένα χρόνο νωρίτερα 11%. Χειρότερη σχέση με την κύρια τράπεζα του έχει πλέον το 31,9% των συμμετεχόντων. Τα ποσοστά διαμορφώνονταν το Νοέμβριο του 2009 και του 2008 σε 27% και 21% αντίστοιχα.
Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των καθημερινών απαιτήσεων οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες απευθύνθηκαν σε τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτηθούν ωστόσο έξι στους δέκα, ήτοι 57%, δεν τα κατάφεραν. Την ίδια ώρα μόλις το 20% των συμμετεχόντων απευθύνθηκε στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) προκειμένου να αξιοποιήσει τα δύο πιο πρόσφατα προγράμματα του Ταμείου. Συγκεκριμένα για το πρόγραμμα κάλυψης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων απευθύνθηκε το 24% στο ΤΕΜΠΜΕ ενώ για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτη υλών-εμπορευμάτων και υπηρεσιών το 76%. Από όσους απευθύνθηκαν στο Ταμείο το 55% δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στα προγράμματα.

Άδικο το μέτρο της περαίωσης
Άδικο θεωρεί το 76% των ΜμΕ το μέτρο της περαίωσης ενώ αντίθετη άποψη έχει το 16%. Ωστόσο στην ερώτηση αν έχουν ενταχθεί ή σκοπεύουν να ενταχθούν στο μέτρο το 70% απάντησε θετικά. Κάθε άλλο παρά αναγκαίο χαρακτηρίζει το μνημόνιο το 52% των συμμετεχόντων. Σημαντικό είναι το ποσοστό (28%) που απάντησαν θετικά καθώς και εκείνων που απέφυγαν να απαντήσουν (20%).
Στην ερώτηση «πότε πιστεύετε ότι θα βγει η ελληνική οικονομία από την ύφεση;» μόλις το 0,9% εκτιμά την επόμενη χρονιά, το 2,8%το 2012, το 6,1% το 2013, το 21,9% μετά το 2014 ενώ το 68,3% αργότερα.

Ζητούν στήριξη στις ΜμΕ και επενδύσεις
Ηχηρή απάντηση δίνουν οι συμμετέχοντες στην ερώτηση «ποιο εκτιμάτε ότι θα πρέπει να είναι το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας;». Έχοντας στη διάθεση τους δύο επιλογές, το 58,2% ζητά στήριξη των ΜμΕ ενώ το 42,6% υπογραμμίζει ότι βαρύτητα πρέπει να δοθούν σε επενδύσεις στη βιομηχανία, την μεταποίηση και το εμπόριο, το 30,7% στην τουριστική βιομηχανία, το 14,9% στον αγροτικό /κτηνοτροφικό τομέα, το 12,3% στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, και το 7,8% σε επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: