Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΣΕΒΕ: Η αύξηση των ευρωπαϊκών εισαγωγών φέρνει ανάκαμψη στις ελληνικές εξαγωγές

Ευκαιρίες ανάκαμψης στις ελληνικές εξαγωγές δημιουργεί η αύξηση των ευρωπαϊκών εισαγωγών, επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, "σύμφωνα με τη πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat για τις εμπορευματικές συναλλαγές για το οκτάμηνο Ιαν-Αύγουστος του τρέχοντος έτους, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν συνολική αύξηση κατά 17,1%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ενώ συνολικά ανήλθαν σε περίπου €2,5 τρισ. Οι εξαγωγές σε επίπεδο Ευρωζώνης για το ίδιο διάστημα σημείωσαν αύξηση κατά
16,1%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, σημείωσαν μικρή αύξηση κατά 4%, και σε αξία ανήλθαν σε €9,9 δισ.
Σημειώνεται ότι πλέον η Ελλάδα κατέχει την 20η θέση από τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1 θέση υψηλότερα στην κατάταξη), που οφείλεται στην μικρή άνοδο των ελληνικών εξαγωγών (κατά 4%) και στην αντίστοιχη πτώση (4%) των εξαγωγών του Λουξεμβούργου".
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι "οι ευρωπαϊκές εισαγωγές το εξεταζόμενο διάστημα καταγράφουν σημαντική αύξηση κατά 17,7%. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι περίπου 65% των ελληνικών εξαγωγών απευθύνονται στην ΕΕ-27, η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε ευκαιρία για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, το οκτάμηνο 2010, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές πρώτων υλών αυξήθηκαν κατά 47%, ενώ σε απόλυτες τιμές εκτιμώνται σε €44,8 δις. Επιπλέον, οι εισαγωγές χημικών αυξήθηκαν κατά 21% και των μηχανημάτων κατά 28%. Αντίθετα ο μικρός ρυθμός αύξησης των ευρωπαϊκών εισαγωγών τροφίμων κατά 5% -ο οποίος αποτελεί ένα από τους δυναμικότερους εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας- υποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει να στραφούν στην αναζήτηση νέων δυναμικών αγορών".
Στις εμπορικές ροές της ΕΕ-27 με τους βασικούς της εταίρους, ιδιαίτερα ισχυρές αυξήσεις σημειώθηκαν - σημειώνεται - προς την αγορά της Κίνας (39%) και Τουρκία (36%) που είναι και αναμενόμενες λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των συγκεκριμένων χωρών στο εξεταζόμενο διάστημα.
Αντίστοιχα και οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά προς την Τουρκία (22%) και την Κίνα (56%). Ωστόσο, το οκτάμηνο 2010, σε απόλυτες τιμές, παρά την μεγάλη αύξηση, οι εξαγωγές μας στην Κίνα είναι μόλις €94,4 εκατ. (0,9% στο σύνολο ελληνικών εξαγωγών).
Είναι εμφανές ότι δεδομένης και της αναθέρμανσης της κινεζικής οικονομίας και της βιομηχανικής παραγωγής της, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη συγκεκριμένη αγορά, ειδικά σε ότι αφορά τους κλάδους πρώτων υλών. Κατά τον ΣΕΒΕ, ενδεικτικό της σημαντικής αλληλεπίδρασης των εξαγωγών με τη συνολική εικόνα και την μακροοικονομική σταθερότητα κάθε ανεπτυγμένης οικονομίας είναι το γεγονός ότι οι χώρες με το χαμηλότερο ρυθμό αύξησης εξαγωγών αντιμετωπίζουν σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στα οικονομικά τους μεγέθη.
Μετά την Ελλάδα και η Ιρλανδία προσανατολίζεται στην προσφυγή σε μηχανισμό οικονομικής στήριξης, όταν η ποσοστιαία αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας είναι 4% και της Ιρλανδίας μόλις 2% το οκτάμηνο του 2010. Επιπλέον, χώρες με χαμηλό βαθμό εξωστρέφειας όπως Ισπανία (εξαγωγές/ΑΕΠ=15,6% το 2009, 25η στην ΕΕ-27) και Πορτογαλία (εξαγωγές/ΑΕΠ= 20,7%, 21η στην ΕΕ-27) αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, καθώς σύμφωνα με διεθνείς οικονομικούς αναλυτές μετά την περίπτωση της Ιρλανδίας, πιθανόν να υπάρξει μεταδοτική επίδραση στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Γίνεται κατά συνέπεια σαφές ότι η εξωστρέφεια και η ενίσχυση των εξαγωγών είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξυγίανση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των κρατών - μελών της ΕΕ-27 και της οικονομικής τους ευημερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: