Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Πρύτανης ΠΑΜΑΚ: Βάζουμε το δημόσιο που δε εξυγίανε τον εαυτό του, να εξυγιάνει τις τράπεζες!

Ένα παράδοξο επισημαίνει, όσον αφορά το “κούρεμα”, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου:  “Το παράδοξο είναι ότι, το δημόσιο, που δεν μπορεί να εξυγιάνει τον εαυτό του, καλείται να εξυγιάνει τις τράπεζες”!

 

Και προσθέτει: “Και να σκεφτεί κανείς ότι οι τράπεζες ήταν υγιείς κι αντιμετώπισαν προβλήματα όταν… φορτώθηκαν τα προβληματικά ομόλογα του… ελληνικού δημοσίου”!

Ο κ. Χατζηδημητρίου προβλέπει, λόγω “κουρέματος” πως θα ‘χουμε “αρνητικές επιπτώσεις στους μισθούς, καθώς πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να παραχθεί μόνον με μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων –όπως έχουμε δει ως τώρα”. Προβλέπει, επίσης “περεταίρω επιβράδυνση της επιχειρηματικότητας, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταστημάτων”.

Στην ερώτηση αν, μετά τη γενιά των 700 και τη γενιά των 500 ευρώ θα υπάρξει γενιά με λιγότερα ευρώ, παραδέχεται πως “είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς κάτι τέτοιο. Ελπίζω να μην υπάρξει γενιά… λιγότερο των 500 ευρώ, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε”.

Για το θέμα των συντάξεων υπογραμμίζει πως “τη στάση πληρωμών την αποφύγαμε. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εισπράξεις δε θα μειωθούν. Μειώνονται τα έσοδα των ταμείων με τη μείωση των μισθών. Έτσι, τα ταμεία, ή θα αξιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ή θα μειώσουν τις παροχές –ή και τα δύο”!

Όσο για το αν θα μειωθεί το κόστος ζωής, απαντά: “Το βέβαιο είναι ότι θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη. Ακόμη κι αν μειωθούν οι τιμές, η μείωση του κόστους ζωής θα είναι πολύ μικρότερη. Τα νοικοκυριά θα είναι, όπως και να ‘χει, χαμένα”.

Τέλος, για το πόσο θα διαρκέσουν οι δυσκολίες, υπολογίζει πως “θα χρειαστεί άλλα δύο με τρία χρόνια για να ‘πιάσουμε πάτο’, κατά τη λαϊκή ρήση και να ‘ρθει, τελικά, η ανάκαμψη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: